12 °C Budapest

Gázdrágulás

Pénzcentrum
2006. május 12. 07:15

Júliustól tíz százalékkal drágulhat a gáz a világpiaci folyamatok miatt. Ha ezzel párhuzamosan a kormány megreformálja a kompenzációs rendszert is, akkor a kisfogyasztók a jelenleginél akár másfélszer is többet fizethetnek.



A Magyar Nemzet szerint minden jel arra mutat, hogy gázáremelések sorozatára kell felkészülnünk az előttünk álló egy évben. A világpiaci folyamatok nyomán már júliustól tíz-tizenkét százalékos drágulás várható, ám ha ezzel párhuzamosan a kormány az előrejelzéseknek megfelelően elkezdi lebontani az árakat féken tartó kompenzációs rendszert, így a kisfogyasztók jelenlegi tarifája bő másfélszeresére emelkedhet.

Az olajár emelkedése júliusban előbb a földgáz, majd később az áram árában is megjelenik majd. Ennek az az oka, hogy Európa nagy részében, így Magyarországon is a földgáz nagykereskedelmi árát a kőolajéhoz kötik, negyedéves felülvizsgálati időpontokkal. Ha tehát drágul a kőolaj, drágul a földgáz is.

Az új tarifát mindig az előző kilenc hónap átlagos olajár-emelkedése határozza meg. Tehát július elsején világpiaci oldalról olyan arányú gázáremelés várható, amilyen arányban a kőolaj, egész pontosan a Brent típusú referenciakeverék ára változott a tavaly októbertől számított időszakban. Akkor körülbelül 60 dollárba került egy hordó olaj, most 70 dollár fölött van az ár, s ha hinni lehet az elemzői jóslatoknak, ez rövid távon nem is igen változik majd. Ez alapján legalább tíz-tizenkét százalékos kisfogyasztói áremelésre lehet számítani júliusban.

A szorító piaci kényszerek mellett drágulást jelent majd a magyar kisfogyasztók többségénél az árak féken tartását szolgáló kompenzációs rendszer felszámolása is. Jelen pillanatban minden magyar háztartás 22 forintos támogatást kap egy köbméter földgázra, évi 1500 köbméteres fogyasztásig, az ezerötszáz és háromezer köbméter közötti mennyiségre pedig köbméterenként csaknem tizennyolc forintos támogatás jár.

Ezzel kapcsolatban Veres János pénzügyminiszter egy gazdasági fórumon azt mondta, hogy a kompenzációt nem egyszerre, hanem két-három lépcsőben szüntetik majd meg, de ez így is hatalmas érvágást jelent a lakosság számára. Egy köbméter földgáz körülbelül ötven forintba kerül most, de ha a valódi árat akarjuk kiszámolni, ehhez még hozzá kell adnunk a támogatást is. Ha a kompenzáció két-három lépcsőben eltűnik, az ötvenforintos gázárból már januárra hetvenöt forintos gázár lehet. Ennélfogva nem elképzelhetetlen az sem, hogy a júliusi mellett októberben is sor kerül egy újabb áremelésre.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem