32 °C Budapest

Az a jó, ha gazdaságos!

Pénzcentrum
2006. május 9. 12:20

Hazánkban 1997 óta leginkább az ásványvizek kedveltsége nőtt, míg szénsavmentes gyümölcslé esetében mérsékelt emelkedést, a szénsavas üdítőnél pedig stagnálást érzékelünk. A GfK csoport legutóbbi kutatása arra kereste a választ, vajon hogyan viszonyul egymáshoz a gyártói és saját márkás üdítőitalok fogyasztói átlagára.A GfK csoport legutóbbi kutatásának eredménye, az Euro Panel Index az úgynevezett hideg italok piacán jelen lévő kereskedelmi és gyártói márkás termékek átlagárának összevetéséből született. A felmérés megállapításai szerint az index a legalacsonyabb értéket Portugáliában érte el - azaz itt áll egymástól legtávolabb a két márkatípus fogyasztói ára -, ugyanakkor legkevésbé Finnországban érzékelhető a különbség a kereskedelmi és a gyártói márkás hideg italok árában. Az index az egyes, a kutatásban résztvevő országokban elért értékei nem minden esetben tükrözik az adott ország általános gazdasági helyzetét. Csehországban és Szlovákiában például az index értéke megegyezik, holott a bruttó havi átlagkereset a két országban nagyban eltér.

A saját márkák piaci pozíciójának alakulása a visegrádi négyek mindegyikében pozitív, csakúgy, mint az ausztriai piacon. A további növekedés előfeltétele a kutatók szerint a saját márkás termékek kínálati palettájának folyamatos, prémium termékekkel való bővítése - itt fontos szerepet kaphat többek között a vonzó csomagolás. A már megszólított vásárlók árérzékenysége is tényező lehet a kereskedelmi márkák növekedésében.

A magyar piacon az úgynevezett hideg italok mindhárom vizsgált szegmensében egyre nagyobb súllyal vannak jelen a kereskedelmi márkák, melyek sikere egyszerre több tényezőtől is függ, bár e tényezők közül továbbra is az ár kap kiemelkedő szerepet.

A GfK Étkezési szokások felmérése szerint a lakosság több, mint háromötöde fogyaszt különösen szívesen szénsavmentes gyümölcsleveket. Emellett a fogyasztók fele különösen szívesen csillapítja szomját ízesített szénsavas üdítőitalokkal. Az ásványvizet különösen kedvelők aránya 1997 óta mintegy megduplázódott: míg 1997-ben még a megkérdezettek 41 százaléka, addig 2005-ben már tízből mintegy nyolc ember az ásványvíz mellett tette le voksát. Az ásványvizek kedveltsége nagyjából nemtől független, ám míg a szénsavmentes gyümölcslevek elsősorban a hölgyek, addig a szénsavas üdítőitalok a férfiak körében különösen népszerűek.
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?