33 °C Budapest

10%-os árbevétel növekedés a szállodáknál

Pénzcentrum
2006. május 8. 09:00

2006. január-áprilisban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 10%-kal nőtt, a vendég-éjszakák száma hasonló volt, mint az előző év azonos időszakában - közölte a KSH. A szállodák átlagosan 49%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek. Január-áprilisban a budapesti ötcsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (60%) a megfigyelt szállodacsoportok közül. A

2006. január-áprilisban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 10%-kal nőtt, a vendég-éjszakák száma hasonló volt, mint az előző év azonos időszakában - közölte a KSH. A szállodák átlagosan 49%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek.

Január-áprilisban a budapesti ötcsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (60%) a megfigyelt szállodacsoportok közül. A legalacsonyabb (33-36%-os) kihasználtsággal a balatoni háromcsillagos, illetve az ország keleti részén található négy- és ötcsillagos szállodák működtek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 15,100 forint, nettó átlagára 13,200 forint volt a vizsgált időszakban. A bruttó átlagár jelentős mértékben (folyó áron 1,100 forinttal) emelkedett 2005. január-áprilishoz képest.

A budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (bruttó 30,100 forint, nettó 26,200 forint) volt egy kiadott szoba ára. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 11,100-15,400 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 7,900-9,700 forintos bruttó átlagárat érvényesítettek.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan közel napi 7,400 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR), illetve 6,500 forint nettó szobaárbevétel jutott január-áprilisban. Az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel folyó áron közel 450 forintot emelkedett a 2005. év azonos időszakához viszonyít-va. A kiadható szobára eső szállásdíjbevétel függött a szállodakategóriától és a területi elhelyezkedéstől. A legmagasabb összeget (bruttó 18,000, illetve nettó 15,700 forintot) a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról a Balaton partján elhelyezkedő háromcsillagos egységek (bruttó 2,600 forint, illetve nettó 2,200 forint) számoltak be.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) összességében 10%-os folyó áras növekedést mutatott az év első négy hónapjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A szobaárbevétel mindegyik vizsgált szállodacsoportban emelkedett kisebb-nagyobb mértékben. A növekedés a vidéki szállodákban összességében nagyobb mértékű volt, mint a fővárosi egységekben. A legnagyobb mértékű emelkedést a Balaton partján működő háromcsillagos szállodák (63%), valamint az ország keleti részén található háromcsillagos házak (41%) jelentették. Az egyes hónapokat vizsgálva kimutatható, hogy a növekedés üteme összességében az év elejétől márciusig lassult, míg áprilisban ismét gyorsult.

Január-áprilisban az eltöltött vendégéjszakák száma hasonlóan alakult, mint az előző év azonos időszakában, számuk a budapesti négy- és ötcsillagos házakban csökkent. Az ország további területén elhelyezkedő szállodák - a balatoni háromcsillagos házak kivételével - a vendégéjszakák számának emelkedéséről számoltak be. Jelentősebb (11-14%-os) bővülést az ország keleti részén működő egységek jelentettek.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?