16 °C Budapest

10%-os árbevétel növekedés a szállodáknál

Pénzcentrum
2006. május 8. 09:00

2006. január-áprilisban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 10%-kal nőtt, a vendég-éjszakák száma hasonló volt, mint az előző év azonos időszakában - közölte a KSH. A szállodák átlagosan 49%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek. Január-áprilisban a budapesti ötcsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (60%) a megfigyelt szállodacsoportok közül. A

2006. január-áprilisban a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 10%-kal nőtt, a vendég-éjszakák száma hasonló volt, mint az előző év azonos időszakában - közölte a KSH. A szállodák átlagosan 49%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek.

Január-áprilisban a budapesti ötcsillagos szállodák szobakapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb (60%) a megfigyelt szállodacsoportok közül. A legalacsonyabb (33-36%-os) kihasználtsággal a balatoni háromcsillagos, illetve az ország keleti részén található négy- és ötcsillagos szállodák működtek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 15,100 forint, nettó átlagára 13,200 forint volt a vizsgált időszakban. A bruttó átlagár jelentős mértékben (folyó áron 1,100 forinttal) emelkedett 2005. január-áprilishoz képest.

A budapesti ötcsillagos egységekben kiemelkedően magas (bruttó 30,100 forint, nettó 26,200 forint) volt egy kiadott szoba ára. A fővárosi négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 11,100-15,400 forintos, az adatszolgáltató háromcsillagos egységek 7,900-9,700 forintos bruttó átlagárat érvényesítettek.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan közel napi 7,400 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR), illetve 6,500 forint nettó szobaárbevétel jutott január-áprilisban. Az egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel folyó áron közel 450 forintot emelkedett a 2005. év azonos időszakához viszonyít-va. A kiadható szobára eső szállásdíjbevétel függött a szállodakategóriától és a területi elhelyezkedéstől. A legmagasabb összeget (bruttó 18,000, illetve nettó 15,700 forintot) a budapesti ötcsillagos egységek érték el, a legalacsonyabbról a Balaton partján elhelyezkedő háromcsillagos egységek (bruttó 2,600 forint, illetve nettó 2,200 forint) számoltak be.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) összességében 10%-os folyó áras növekedést mutatott az év első négy hónapjában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A szobaárbevétel mindegyik vizsgált szállodacsoportban emelkedett kisebb-nagyobb mértékben. A növekedés a vidéki szállodákban összességében nagyobb mértékű volt, mint a fővárosi egységekben. A legnagyobb mértékű emelkedést a Balaton partján működő háromcsillagos szállodák (63%), valamint az ország keleti részén található háromcsillagos házak (41%) jelentették. Az egyes hónapokat vizsgálva kimutatható, hogy a növekedés üteme összességében az év elejétől márciusig lassult, míg áprilisban ismét gyorsult.

Január-áprilisban az eltöltött vendégéjszakák száma hasonlóan alakult, mint az előző év azonos időszakában, számuk a budapesti négy- és ötcsillagos házakban csökkent. Az ország további területén elhelyezkedő szállodák - a balatoni háromcsillagos házak kivételével - a vendégéjszakák számának emelkedéséről számoltak be. Jelentősebb (11-14%-os) bővülést az ország keleti részén működő egységek jelentettek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?