Forintgyengülés és drágább energia tornázza fel az árindexet

Pénzcentrum
2006. április 28. 10:48

A belföldi és exportár változás eredőjeként 2006 harmadik hónapjában az ipari termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva 1.8%-kal, 2005. márciushoz képest 5.4%-kal nőttek - közölte a KSH. Az ipar belföldi értékesítési árai márciusban az előző hónaphoz képest 0.7%-kal, a 2005. márciusival összehasonlítva 6.1%-kal emelkedtek. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző hónaphoz

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A belföldi és exportár változás eredőjeként 2006 harmadik hónapjában az ipari termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva 1.8%-kal, 2005. márciushoz képest 5.4%-kal nőttek - közölte a KSH.

Az ipar belföldi értékesítési árai márciusban az előző hónaphoz képest 0.7%-kal, a 2005. márciusival összehasonlítva 6.1%-kal emelkedtek. Az exportértékesítés havi termelői árai az előző hónaphoz viszonyítva 2.6%-kal nőttek, az egy évvel korábbiaknál 4.8%-kal voltak magasabbak.

Az előző hónaphoz viszonyított legnagyobb mértékű áremelkedés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás, nukleárisfűtőanyag-gyártás ágazatban volt megfigyelhető (2.8%). A járműgyártásban 1.6%-kal, a vegyi anyag, termék gyártása ágazatban 1.2%-kal, a villamos gép, műszer gyártásában és a gumi-, műanyag termékek gyártásában egyaránt 1.1%-kal emelkedtek az árak.

Árcsökkenés csak az élelmiszer, ital, dohány gyártása és a bőrtermék, lábbeli gyártása ágazatokban volt megfigyelhető (0.3-0.3%). A többi ágazatban 0.4-1.0% közötti áremelkedés jelentkezett.

12 havi összehasonlításban a vegyipari ágazatokban jelentősen emelkedtek az árak (14.1%) a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban bekövetkezett 27.1%-os, a vegyi anyagok, termékek gyártásában jelentkező 9.1%-os, valamint a gumi-, műanyag termékek gyártásában mért 3.9%-os áremelkedés következtében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A forintban mért exportértékesítési árak márciusban az előző hónaphoz képest 2.6%-kal, 12 hónap alatt 4.8%-kal emelkedtek, elsősorban a forintárfolyam változásának köszönhetően.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?