5 °C Budapest

A tüneti kezelés már nem elég: mit kell csinálni az új kormánynak? (Portfolio/CEMI konferencia)

Pénzcentrum
2006. április 28. 12:14

Folynak a koalíciós tárgyalások, a sajtó a leendő kormány névsorát találgatja. A gazdaságpolitika illetve a pénzügypolitika továbbra is a legkényesebb területek. A magyar költségvetési hiány tavaly a legmagasabb volt az unióban, mindenki számára világos, hogy deficitet kell csökkenteni, de ha lehet minimális növekedési kockázattal és a népszerűség elvesztése nélkül. Lehet-e ilyen programot

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

készíteni, illetve ki lehet az a személy, aki képes lenne ennek koordinálására? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a portfolio.hu és a CEMI közös szakmai konferenciája május 3-án.

Eddig a reformok többsége tabu volt a magyar gazdaságpolitikában. A közigazgatás számos redundanciától szenved, a működés költségei rendkívül magasak. A szociális ellátórendszer finanszírozása szintén nem tartósan fenntartható a jelenlegi formában, a társadalombiztosítási alapok jelentős hiánnyal küzdenek.

Már nem elég a tüneti kezelés, a piacok is érdemi változtatásra várnak. Nagy kérdés, hogy milyen szférákhoz és milyen mértékben kell hozzá nyúlni. A jelenlegi helyzetben a magyar gazdaság számos szempontból túladóztatott, mégis az állami intézmények finanszírozási problémákkal küzdenek.

Meg kell tehát határozni az állami feladatok pontos körét, a finanszírozáshoz kell egy átfogó adóreform, a nyugdíjrendszert át kell gondolni ismét, az egészségügyet meg kell gyógyítani. Az egyik kulcstényező minden reform tekintetében a magyar munkaerő jobb kihasználása, a foglalkoztatás növelésének elősegítése állami részről.

A konferencián ismertetett program ehhez a folyamathoz az első lépéseket, a célokat vázolja fel, a konkrét megvalósítás részleteinek kidolgozása a kormány feladata. A konferencián ismertetett szakértői programra a kormányzat részéről személyesen reagál Kóka János ügyezető gazdasági miniszter.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?