3 °C Budapest

Financial Times a választásokról: jó hír a piacoknak

Pénzcentrum
2006. április 23. 22:08

Gyurcsány Ferenc az első magyar miniszterelnök a rendszerváltás után, akit újraválasztottak - jegyzi meg a Financial Times. A 2006-os választásokat a szocialista-liberális koalíció kényelmes többséggel nyerte meg. A leendő kormánykoalíció "kényelmes" többsége jó hír lehet a piacoknak. Az MSZP kis előnnyel végzett az április 9-i választásokon, a második forduló eddigi eredményei alapján

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Gyurcsány Ferenc az első magyar miniszterelnök a rendszerváltás után, akit újraválasztottak - jegyzi meg a Financial Times. A 2006-os választásokat a szocialista-liberális koalíció kényelmes többséggel nyerte meg. A leendő kormánykoalíció "kényelmes" többsége jó hír lehet a piacoknak.

Az MSZP kis előnnyel végzett az április 9-i választásokon, a második forduló eddigi eredményei alapján azonban már közel kerültek az abszolút többség eléréséhez. Az FT szerint Gyurcsánynak kevés ideje marad a győzelem ünneplésére, mert jelentős nyomás nehezedik rá, hogy elindítsa a költségvetési reformokat.

Magyarország a legnagyobb deficittel rendelkező országa az uniónak (a gazdaság méretéhez képest), mely a külső egyensúlytalansággal karöltve a forintot igen sérülékennyé teszi. A kormány előrejelzése szerint a költségvetési hiány idén eléri a GDP 6.1%-át, ugyanakkor az elemzők 8% körüli deficitet jósolnak. A legtöbb elemző ennek tükrében nem tartja reálisnak az euró 2010-es bevezetését. Ahhoz, hogy 2012 reális időpont legyen a közös pénz bevezetésére, ahhoz is azonnali hiánycsökkentésre lenne szükség, reformokat kell kezdeni az egészségügyben, az oktatásban és a kormányzati adminisztrációban.

Az FT szerint Gyurcsány már hétfőn olyan bejelentéseket tehet, mely a fiskális szigorításra utalnak. Ezzel párhuzamosan azonban az őszi önkormányzati választásokra is gondolnia kell, tehát egyfajta egyensúlyozás valósulhat meg a szavazatszerzés és a népszerűtlen, de szükséges intézkedések között.

A jelentős kormányzati többség az FT szerint jó alapot teremt arra, hogy a deficitcsökkentést és a reformokat minél hatékonyabban meg lehessen valósítani. A megnyugtató többség tehát jó hír a piacok számára, ahogyan azt Szálkai András, az Erste elemzője is mondta a lapnak.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35