8 °C Budapest

Financial Times a választásokról: jó hír a piacoknak

Pénzcentrum
2006. április 23. 22:08

Gyurcsány Ferenc az első magyar miniszterelnök a rendszerváltás után, akit újraválasztottak - jegyzi meg a Financial Times. A 2006-os választásokat a szocialista-liberális koalíció kényelmes többséggel nyerte meg. A leendő kormánykoalíció "kényelmes" többsége jó hír lehet a piacoknak. Az MSZP kis előnnyel végzett az április 9-i választásokon, a második forduló eddigi eredményei alapján

Gyurcsány Ferenc az első magyar miniszterelnök a rendszerváltás után, akit újraválasztottak - jegyzi meg a Financial Times. A 2006-os választásokat a szocialista-liberális koalíció kényelmes többséggel nyerte meg. A leendő kormánykoalíció "kényelmes" többsége jó hír lehet a piacoknak.

Az MSZP kis előnnyel végzett az április 9-i választásokon, a második forduló eddigi eredményei alapján azonban már közel kerültek az abszolút többség eléréséhez. Az FT szerint Gyurcsánynak kevés ideje marad a győzelem ünneplésére, mert jelentős nyomás nehezedik rá, hogy elindítsa a költségvetési reformokat.

Magyarország a legnagyobb deficittel rendelkező országa az uniónak (a gazdaság méretéhez képest), mely a külső egyensúlytalansággal karöltve a forintot igen sérülékennyé teszi. A kormány előrejelzése szerint a költségvetési hiány idén eléri a GDP 6.1%-át, ugyanakkor az elemzők 8% körüli deficitet jósolnak. A legtöbb elemző ennek tükrében nem tartja reálisnak az euró 2010-es bevezetését. Ahhoz, hogy 2012 reális időpont legyen a közös pénz bevezetésére, ahhoz is azonnali hiánycsökkentésre lenne szükség, reformokat kell kezdeni az egészségügyben, az oktatásban és a kormányzati adminisztrációban.

Az FT szerint Gyurcsány már hétfőn olyan bejelentéseket tehet, mely a fiskális szigorításra utalnak. Ezzel párhuzamosan azonban az őszi önkormányzati választásokra is gondolnia kell, tehát egyfajta egyensúlyozás valósulhat meg a szavazatszerzés és a népszerűtlen, de szükséges intézkedések között.

A jelentős kormányzati többség az FT szerint jó alapot teremt arra, hogy a deficitcsökkentést és a reformokat minél hatékonyabban meg lehessen valósítani. A megnyugtató többség tehát jó hír a piacok számára, ahogyan azt Szálkai András, az Erste elemzője is mondta a lapnak.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem