26 °C Budapest

A Vorskla Steel vállalat beruházást tervez a záhonyi térségben

Pénzcentrum
2006. április 19. 14:48

Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára, Székely Judit, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium helyettes államtitkára, valamint David Webster, a Vorskla Steel AG elnök-vezérigazgatója a mai napon, a GKM-ben memorandumot írt alá a cég tervezett, a záhonyi térségben megvalósuló beruházásáról. A mintegy 300 millió euróból megvalósuló projekt

kivitelezési munkái 2006 második felében kezdődhetnek el, a termelés pedig várhatóan 2009-ben indulhat meg. A beruházás a tervek szerint 800-1,000 embernek biztosít munkát a régióban.

A svájci bejegyzésű Vorskla Steel AG ukrajnai leányvállalatát 2005-ben hozták létre acéllemezek előállítása céljából. A cégcsoport stratégiájának fontos részét képezi az Európai Unió területén létrehozandó acélhengermű, melynek helyszínéül Záhony térségét választotta a vállalat. A beruházói döntés meghozatalában jelentős szerepet játszott a Tisza, mint vízi szállításra alkalmas útvonal elérhetősége, valamint az ukrán széles nyomtávú és a hazai vasút összekapcsolhatóságának lehetősége.

A memorandum rögzíti a projekttel kapcsolatos támogatási lehetőségeket:

1. A projekt foglalkoztatási szempontból különösen fontos

A Záhony és Kisvárda térségében 9.5%-os a munkanélküliség, 7,000-en keresnek állást. A 800-1,000 fős tervezett üzem gyökeresen átalakíthatja a térség szakmakultúráját, a szakképzés jövőjét és esélyt ad a pályakezdő fiatalok elhelyezkedésére. Ezt segíti a munkavállalók felkészítési költségei alapján nyújtott képzési, valamint az alkalmazottak bérköltségéhez nyújtott foglalkoztatási támogatás.

2. A létrehozandó ipari park számára nyújtható támogatások

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A záhonyi térségben egy új ipari park létesül, a park területének mintegy felén a Vorskla Steel, a fennmaradó területen a potenciális beszállítók, illetve más cégek telepednének le. A telekhatáron belüli infrastruktúra kialakításához, valamint a logisztikai és disztribúciós beruházások megvalósításhoz pályázati úton igényelhető támogatás.

3. A tiszai kikötő fejlesztése

A beruházó igénybe kívánja venni a Tiszát, mint szállítási útvonalat, ezért a memorandum rögzíti ennek fejlesztési szándékát, valamint egy megfelelő kikötő létesítését.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?