Koppintott az értelmező kéziszótár

Pénzcentrum
2006. április 5. 14:01

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2006. március 27-én megtartott tárgyalásán hozott határozatában megállapította, hogy a Könyvmíves Könyvkiadó Kft. (Könyvmíves Kiadó) a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított azáltal, hogy nem tájékoztatta arról a fogyasztókat, hogy az általa megjelentetett, Magyar értelmező kéziszótár a XX. század első felében már kiadásra került hasonló tárgyú művek bizonyos részeit változatlan formában tartalmazza. A vállalkozást jogsértő magatartás folytatásáért 1 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

 

A versenytörvény szerint a fogyasztók megtévesztésének minősül, ha az áru ára, lényeges tulajdonsága - így különösen összetétele, használata, az egészségre és a környezetre gyakorolt hatása, valamint kezelése, továbbá az áru eredete, származási helye, beszerzési forrása vagy módja - tekintetében valótlan tényt vagy valós tényt megtévesztésre alkalmas módon állítanak, az árut megtévesztésre alkalmas árujelzővel látják el, vagy az áru lényeges tulajdonságairól bármilyen más, megtévesztésre alkalmas tájékoztatást adnak. A vállalkozás által használt kifejezéseknek a mindennapi életben, illetőleg a szakmában elfogadott általános jelentése az irányadó annak megállapításánál, hogy a tájékoztatás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas-e.

 

A versenyjogi sérelmet az okozta, hogy a fogyasztó nem ismerhette fel azt a tényt, hogy a Könyvmíves Könyvkiadó által megjelentetett Magyar értelmező kéziszótár régen használatban lévő fogalmakat régies írásmóddal, a korabeli értelmezésnek megfelelő tartalommal és szóhasználattal magyaráz. A fogyasztók egy szűkebb köre számára - vagy akár a fogyasztók nagyobb része számára - bizonyos esetekben a kiadványnak ez a tulajdonsága hasznos lehet. A fogyasztók másik része azonban jellemzően a napjainkban helytálló, korszerűen megfogalmazott magyarázatokat vár egy értelmező szótártól, és többnyire nem kultúrtörténeti emlékként kívánja azt forgatni. Mindkét említett fogyasztói kör számára, azaz valamennyi potenciális vásárlónak fontos a kéziszótár speciális jellegének ismerete. Előbbiek számára azért, hogy tudatosan ezt a kiadványt válasszák, utóbbiak esetében pedig azért, hogy eldönthessék, a Könyvmíves Könyvkiadó kéziszótárát kedvező árára tekintettel a fenti körülmények ellenére vásárolják meg, vagy a piacon lévő többi, azonos rendeltetésű termékből válasszanak.

 

A GVH Versenytanácsa határozatában - korábbi jogalkalmazási gyakorlatára támaszkodva - megállapította, a kiadott mű tartalmi és formai jegyeivel félreérthetetlenül kell közölniük a fogyasztóval a mű lényes tulajdonságait. Ezek közé tartozik a szerző, a cím, a kiadvány előéletére vonatkozó adatok sora (korábbi kiadás, fordítás, cím stb.). Az ezzel ellentétes piaci magatartás versenyjog-ellenes és elmarasztalást von maga után.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jogsértést a Könyvmíves Könyvkiadó akkor követte el, amikor a kiadványán nem tüntetett fel megfelelő tájékoztatást a kéziszótár lényeges sajátosságáról, sőt azon a valósággal ellentétes, megtévesztő jellegű tájékoztatást szerepeltetett.

 

A bírság megállapítása során súlyosbító körülményként esett latba, hogy a Könyvmíves Könyvkiadóval szemben ugyanilyen magatartás elkövetése miatt már került sor versenyfelügyeleti bírság kiszabására, valamint a kiadvánnyal kapcsolatos megtévesztés főleg a fogyasztók versenyjogi szempontból kiszolgáltatottabbnak tekinthető részét (pl. kiskeresetűek, diákok) sújtotta, akik számára a kiadvány alacsonyabb árfekvése lényeges szempont volt, amikor választottak a Könyvmíves Könyvkiadó, illetőleg más könyvkiadók által megjelentetett értelmező szótárak között.

 

A fentiek alapján a Könyvmíves Könyvkiadóra jogsértő magatartásáért 1 millió Ft versenyfelügyeleti bírság kiszabását határozta el.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 11. szombat
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem