6 °C Budapest

Téged se kérdeztek? Ezért megfizetnek!

Pénzcentrum
2006. március 27. 14:42

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a 2006. március 23-án megtartott tárgyalásán hozott határozata szerint a PR-TELECOM Távközlési Kereskedelmi és Szolgáltató Rt. visszaélt erőfölényével, amikor úgy léptette életbe a jelentős többletdíjfizetési kötelezettséggel járó programcsomag-módosításait, hogy arról előzetesen nem kérte ki az előfizetők véleményét. A GVH Versenytanácsa a PR-TELECOM Távközlési Kereskedelmi és Szolgáltató Rt.-t jogsértő magatartásáért 10 millió Ft versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

 

A GVH Versenytanácsa – korábbi gyakorlatát követve – kimondta, egy kábeltelevíziós szolgáltató akkor jár el versenyjogba ütközően, ha a fogyasztók előzetes megkérdezése nélkül változtatja meg a programcsomag összetételét. Ez a kötelezettsége akkor áll fenn, ha a programcsomag jelentős változtatása számottevő mértékű díjemeléssel jár együtt. Ilyen esetben a gazdasági erőfölényben lévő kábeltelevíziós társaságnak lehetőséget kell adnia előfizetőknek arra, hogy azok a tervezett módosításról véleményt mondhassanak, amelynek eredményét köteles figyelembe venni.

 

Amennyiben az előfizetők többsége nemtetszését fejezi ki a tervezett programcsomag módosítással kapcsolatban, akkor azt a szolgáltató jogszerűen nem teheti meg. Ezzel ugyanis az előfizetők nagy részét arra kötelezné, hogy egy, a többség által nem igényelt árut, illetőleg áru-elemet megvásároljanak. A kiszolgáltatott előfizető ezt kényszerként, indokolatlan jövedelem-átrendeződésként éli meg, hiszen nincsen reális lehetősége más szolgáltatót igénybe venni, vagy a szolgáltatót más módon, a javára kedvező eredményt igérően felszólalni a változtatás ellen.

 

A PR-TELECOM a programcsomag módosítása során figyelembe vette a közvélemény kutató cégek által közzé tett általános jellegű információkat a fogyasztói igényekről. A GVH Versenytanácsa szerint azonban ez nem teszi szükségtelenné azt, hogy az egyes ellátási körzetek fogyasztói közvetlenül is tiltakozhassanak a módosítás ellen, még abban az esetben sem, ha az eddigi tapasztalatok szerint az előfizetők csak viszonylag kis része élt ténylegesen ezzel a lehetőséggel.

 

A fentiek alapján a GVH Versenytanácsa a PR-TELECOM Távközlési Kereskedelmi és Szolgáltató Rt.-re jogsértő magatartásáért 10 millió Ft versenyfelügyeleti bírságot szabott ki.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?