Fej-fej mellett a két párt

Pénzcentrum
2006. március 24. 09:20

A Magyar Gallup Intézet által március 15-e után személyes és telefonos módszerrel, 1564 emberrel végzett kutatás szerint az első forduló tekintetében fontos tényező lehet a legnagyobb ellenzéki párt támogatóinak mostani relatíve alacsonyabb motiváltsága, amely az utolsó hetekre-napokra több mozgósítható tartalékot jelenthet a Fidesz számára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A célegyenesbe lendülő kampány hatására a korábbiaknál többen rendelkeznek pártpreferenciákkal, és ezt telefonon a megkérdezettek 68, személyesen pedig 71 százaléka meg is osztotta Gallup kérdezőbiztosaival. A válaszadástól elzárkózók aránya most jelentősen alacsonyabb, mint a négy évvel ezelőtti kampány ugyanebben a periódusában -- telefonon kérdezve viszonylag magasabb (8%) mint személyesen, ahol csak 5 százalék nem válaszolt a pártpreferenciát illető kérdésre.
A Fidesz a megkérdezettek körében két százalékkal vezet az MSZP előtt. Az SZDSZ a teljes népességben négy, az MDF két százalékot ért el.
A személyes megkérdezés során a megkérdezettek 61% mondta teljesen biztosra a választáson való részvételét (ugyanez az arány 71% volt a telefonos minta esetében). Azok között, akik a választáson való részvételüket biztosnak gondolják jelenleg 17% nem tudja még hogy kire szavazna, vagy nem kívánja megmondani.
Az elmúlt napokban végzett személyes mérés adatai alapján még mindig a nagyobbik kormánypártot támogatók tábora az elkötelezettebb (76% ígéri biztosra magát az urnáknál, míg a Fidesz hívei közül csak 71% mondja biztosra részvételét), így a teljes népességben mért Fidesz előny a biztos szavazó pártválasztók között elolvad, sőt, ebben a körben nominális, 1%-os MSZP előnyt találunk. A kerekített adatok szerint ebben a körben az SZDSZ 5, az MDF 4 százalékon áll.
Mi történt négy éve?
A 2002-es választások első fordulója alkalmával az ún. rejtőzködő szavazók preferenciáinak téves becslése miatt adott rossz választási prognózist a közvélemény-kutató szakma. A nagyobb elemszámú minta előnyeit kihasználva részletesebben megvizsgáltuk, hogy milyen attitűddel rendelkeznek azok a válaszadóink, akik a kérdezőbiztosnak nem árulták el a preferenciájukat, ugyanakkor állításuk szerint biztosan részt vesznek majd a választáson (itt a biztos szavazók 6%-áról beszélünk).
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20