13 °C Budapest

Fej-fej mellett a két párt

Pénzcentrum
2006. március 24. 09:20

A Magyar Gallup Intézet által március 15-e után személyes és telefonos módszerrel, 1564 emberrel végzett kutatás szerint az első forduló tekintetében fontos tényező lehet a legnagyobb ellenzéki párt támogatóinak mostani relatíve alacsonyabb motiváltsága, amely az utolsó hetekre-napokra több mozgósítható tartalékot jelenthet a Fidesz számára.

A célegyenesbe lendülő kampány hatására a korábbiaknál többen rendelkeznek pártpreferenciákkal, és ezt telefonon a megkérdezettek 68, személyesen pedig 71 százaléka meg is osztotta Gallup kérdezőbiztosaival. A válaszadástól elzárkózók aránya most jelentősen alacsonyabb, mint a négy évvel ezelőtti kampány ugyanebben a periódusában -- telefonon kérdezve viszonylag magasabb (8%) mint személyesen, ahol csak 5 százalék nem válaszolt a pártpreferenciát illető kérdésre.
A Fidesz a megkérdezettek körében két százalékkal vezet az MSZP előtt. Az SZDSZ a teljes népességben négy, az MDF két százalékot ért el.
A személyes megkérdezés során a megkérdezettek 61% mondta teljesen biztosra a választáson való részvételét (ugyanez az arány 71% volt a telefonos minta esetében). Azok között, akik a választáson való részvételüket biztosnak gondolják jelenleg 17% nem tudja még hogy kire szavazna, vagy nem kívánja megmondani.
Az elmúlt napokban végzett személyes mérés adatai alapján még mindig a nagyobbik kormánypártot támogatók tábora az elkötelezettebb (76% ígéri biztosra magát az urnáknál, míg a Fidesz hívei közül csak 71% mondja biztosra részvételét), így a teljes népességben mért Fidesz előny a biztos szavazó pártválasztók között elolvad, sőt, ebben a körben nominális, 1%-os MSZP előnyt találunk. A kerekített adatok szerint ebben a körben az SZDSZ 5, az MDF 4 százalékon áll.
Mi történt négy éve?
A 2002-es választások első fordulója alkalmával az ún. rejtőzködő szavazók preferenciáinak téves becslése miatt adott rossz választási prognózist a közvélemény-kutató szakma. A nagyobb elemszámú minta előnyeit kihasználva részletesebben megvizsgáltuk, hogy milyen attitűddel rendelkeznek azok a válaszadóink, akik a kérdezőbiztosnak nem árulták el a preferenciájukat, ugyanakkor állításuk szerint biztosan részt vesznek majd a választáson (itt a biztos szavazók 6%-áról beszélünk).
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem