35 °C Budapest

Most akkor lesz kormányváltás vagy nem?

Pénzcentrum
2006. március 23. 09:30

A Szonda Ipsos felmérése szerint a március 15-e környéki ünnepi és választási események aktivizálták a választópolgárokat. Jelenleg a választásra jogosultak 61 százaléka úgy véli, hogy az áprilisi választások első fordulójában leadja voksát.

A Szonda Ipsos felmérése szerint a március 15-e környéki ünnepi és választási események aktivizálták a választópolgárokat. Jelenleg a választásra jogosultak 61 százaléka úgy véli, hogy az áprilisi választások első fordulójában leadja voksát.
Bár a részvételi hajlandóság hétről hétre emelkedik, még mindig elmarad a négy évvel ezelőtt mért 69 százalékos szinttől. A közhangulatra az is jellemző, hogy egyre többen gondolják úgy: a választás valamiféle "élet-halál kérdés". Az ország szempontjából 66, saját élete szempontjából 54 százalék érzi sorsdöntőnek, hogy ki győz.
A felmérés szerint kevesebben igénylik a kormány távozását, mint maradását (35 illetve 45 százalék). Figyelemre méltó, hogy az MSZP hívei körében erősebb a jelenlegi hatalmi viszonyok fennmaradásának kívánalma, mint a fideszesek között a változás akarása (98, illetve 90 százalék). A politikai konstelláció továbbélésére utal az is, hogy az emberek kétharmada kettőnél több pártot szeretne látni a törvényhozásban.
A két nagy párt támogatóinak választói viselkedését alaposabb elemzésnek alávetve azt tapasztaljuk, hogy az MSZP-nek és a Fidesznek egyformán aktív és eltökélt a tábora. A választókorúak 20 százaléka - 1,6 millió ember - azt mondja, hogy április 9-én biztosan elmegy szavazni, és voksát a szocialistákra adja. 1,6 millió választóra számíthat biztosan a Fidesz is. Ennél feltehetően nagyobb támogatottságot szerez mindkét politikai erő, hiszen jelentős belső tartalékokkal rendelkeznek, de a hátralévő időszakban még a bizonytalanokból verbuválódó tábort is toborozhatnak. Valószínűnek tűnik, hogy az MSZP a kampányban még megerősítheti bizonytalan, nyolc százalékot kitevő híveit. A Fidesznek az efféle belső tartaléka valamivel kisebb: hatszázalékos (félmilliós), ebből fakad a választókorúak körében mért hátránya. A részvételi szándék és a szavazati valószínűségek március közepi szintje alapján az MSZP-nek legkevesebb 2,2 millió szavazója lehet az első fordulóban, de a mostaninál nagyobb részvételi aktivitás és a pártokhoz nem kötődők magához csábítása esetén van esélye annak, hogy száz-kétszázezerrel meghaladja azt. A Fidesz- KDNP listájának legalább 2,1 millió szavazója lehet, de náluk is bővülhet néhány százezerrel a támogatottság.

Az SZDSZ tartja az öt százalékot, s ez a biztos szabad demokrata szavazói kör jelenleg 200 ezer főt tesz ki. További reményt adhat a liberális pártnak az a kétszázaléknyi aktív választó, aki legalább 50 százalék esélyt ad arra, hogy az SZDSZ-re voksol.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?