6 °C Budapest

Ultimátum a kormánynak

Pénzcentrum
2006. március 21. 11:00

Általános sztrájkot hirdetnek a francia szakszervezetek, ha kormány 48 órán belül nem vonja vissza a diáklázadásokat kiváltó CPE néven elhíresült törvénytervezetet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Általános sztrájkot hirdetnek a francia szakszervezetek, ha kormány 48 órán belül nem vonja vissza a diáklázadásokat kiváltó CPE néven elhíresült törvénytervezetet – írja az edupress.hu.
Mint ismeretes a megmozdulásokat a "első munkaszerződés" (CPE) néven elhíresült új indítvány váltotta ki. A törvény lehetőséget adna a munkaadóknak, hogy két év próbaidő alatt indokolás és felmondási idő nélkül elbocsássák a 26 évnél fiatalabb munkavállalókat. A jobboldali kormány szerint a törvényre azért van szükség, hogy a munkaadók szívesebben alkalmazzanak pályakezdő fiatalokat.
A demonstrációk harmadik napjára a diákmozgalmak, a szakszervezetek és a baloldali pártok több mint százötven tüntetést szerveztek országszerte. Párizs mellett a részvétel jelentős volt számos vidéki nagyvárosban, így Marseille-ben, Toulouse-ban, Lyonban és Rennes-ben is. A megmozdulásokban országszerte több százezer, egyes vélemények szerint másfél millió ember vett részt

Jószerivel minden korosztály képviseltette magát a tüntetéseken. A szombati megmozdulásokhoz csatlakoztak a szakszervezetek is, ezek során számos városban autókat gyújtottak fel a tüntetők, illetve utcai, újságos pavilonokat rongáltak meg, kirakatokat törtek be. Elsősorban a fővárosban voltak erőszakos cselekmények, ahol a tüntetők ismét összecsaptak a rendőrökkel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?