Kamatadó - Kinek hiányzik ez?

Pénzcentrum
2006. március 17. 11:00

A választási ígéretdömpingből talán a befektetők is nyernek valamit. Ugyanis, a jelen állás szerint már csak az SZDSZ tart ki a kamatadó 2007-es bevezetése mellett - írja mai számában a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A választási ígéretdömpingből talán a befektetők is nyernek valamit. Ugyanis, a jelen állás szerint, már csak az SZDSZ tart ki a kamatadó 2007-es bevezetése mellett – írja mai számában a Napi Gazdaság.
 
Az MSZP elképzelései szerint az árfolyamnyereség-adót 2007-től be kell vezetni a kamatadóra viszont nincs szükség. Majd hozzátették nem tartják elképzelhetetlennek a határértékek fokozatos módosítását. Ez fordulatot jelent, tekintve hogy hatályos törvény szól a kamatadó 2007-es bevezetéséről, 10 százalékos adókulcs mellett. Az adó alól mentesülnének éves szinten 50 ezer forintos kamatjövedelemig azok, akiknek nem haladja meg az éves kamatjövedelme a 250 ezer forintot.
Ha a költségvetés hiánya nem nagyobb a kormány által kommunikáltnál, a Fidesz lemondana a tőkejövedelmek megadóztatásáról. Továbbra is fontosnak tartják a tőkejövedelmek megadóztatását, de a mostani megtakarítási hajlandóság mellett ma fontosabb szerephez kell juttatni az ösztönzőket, illetve először a munka világához köthető adó- és járulékterhek átalakítását kell szerintük végrehajtani.
Az MDF gátolná a leghatározottabban a tőzsdei nyereségek adóztatását – mondván, az nem tesz jót a tőzsdei kapitalizációnak –, az SZDSZ viszont a tőkejövedelmeket is bevonná az egységes, 20 százalékos kulcs alá. Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő szerint a kamat- és árfolyamnyereség-adót 20 százalékra emelnék 2008–2009-től, az államháztartás rendbetétele után bevezetendő egykulcsos adórendszer részeként.
A tőzsdei cégeket is érintő hatósági áraknál lényegében ugyanazt mondja a két nagy párt: legfeljebb az infláció mértékével megegyező mértékű emelést tartanak elfogadhatónak évente. A Fidesz napirenden tartaná az árképzés kérdését, az MSZP arra hívja fel a figyelmet, hogy a világpiaci árak (kőolaj), a hosszú távú szerződések (áram) és az infláció mértéke (gyógyszerek) nem hagyható figyelmen kívül az árak meghatározásakor. A szocialisták 2 százalék alatti inflációt tartanak teljesíthetőnek 2008–2010 között, a tervezett eurócsatlakozás előtti két évben.

Abban is egyetértés van a nagy pártok között, hogy a hozamalakulás miatt is kiemelten figyelt eurót 2010-ben kívánják bevezetni, pontosabban a Fidesz gazdaságpolitikai kabinetje „fontosnak tartja” a 2010-es céldátumot. Szerintük az eladósodással kapcsolatos 60 százalékos követelmény (a GDP-hez viszonyítva) szinte biztosan nem teljesül 2008-ra a determinációk miatt, de annak megállítására, a folyamat visszafordítására látnak esélyt. A Fidesz „erős árfolyamban hisz”, a felzárkózás természetes folyamata szerintük a hazai fizetőeszköz felértékelődése. Az MSZP-től kapott válasz szerint a lakosságnak és az exportőröknek 250–260 forint közötti euróárfolyam megfelelő.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?