14 °C Budapest

Kamatadó - Kinek hiányzik ez?

Pénzcentrum
2006. március 17. 11:00

A választási ígéretdömpingből talán a befektetők is nyernek valamit. Ugyanis, a jelen állás szerint már csak az SZDSZ tart ki a kamatadó 2007-es bevezetése mellett - írja mai számában a Napi Gazdaság.

A választási ígéretdömpingből talán a befektetők is nyernek valamit. Ugyanis, a jelen állás szerint, már csak az SZDSZ tart ki a kamatadó 2007-es bevezetése mellett – írja mai számában a Napi Gazdaság.
 
Az MSZP elképzelései szerint az árfolyamnyereség-adót 2007-től be kell vezetni a kamatadóra viszont nincs szükség. Majd hozzátették nem tartják elképzelhetetlennek a határértékek fokozatos módosítását. Ez fordulatot jelent, tekintve hogy hatályos törvény szól a kamatadó 2007-es bevezetéséről, 10 százalékos adókulcs mellett. Az adó alól mentesülnének éves szinten 50 ezer forintos kamatjövedelemig azok, akiknek nem haladja meg az éves kamatjövedelme a 250 ezer forintot.
Ha a költségvetés hiánya nem nagyobb a kormány által kommunikáltnál, a Fidesz lemondana a tőkejövedelmek megadóztatásáról. Továbbra is fontosnak tartják a tőkejövedelmek megadóztatását, de a mostani megtakarítási hajlandóság mellett ma fontosabb szerephez kell juttatni az ösztönzőket, illetve először a munka világához köthető adó- és járulékterhek átalakítását kell szerintük végrehajtani.
Az MDF gátolná a leghatározottabban a tőzsdei nyereségek adóztatását – mondván, az nem tesz jót a tőzsdei kapitalizációnak –, az SZDSZ viszont a tőkejövedelmeket is bevonná az egységes, 20 százalékos kulcs alá. Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő szerint a kamat- és árfolyamnyereség-adót 20 százalékra emelnék 2008–2009-től, az államháztartás rendbetétele után bevezetendő egykulcsos adórendszer részeként.
A tőzsdei cégeket is érintő hatósági áraknál lényegében ugyanazt mondja a két nagy párt: legfeljebb az infláció mértékével megegyező mértékű emelést tartanak elfogadhatónak évente. A Fidesz napirenden tartaná az árképzés kérdését, az MSZP arra hívja fel a figyelmet, hogy a világpiaci árak (kőolaj), a hosszú távú szerződések (áram) és az infláció mértéke (gyógyszerek) nem hagyható figyelmen kívül az árak meghatározásakor. A szocialisták 2 százalék alatti inflációt tartanak teljesíthetőnek 2008–2010 között, a tervezett eurócsatlakozás előtti két évben.

Abban is egyetértés van a nagy pártok között, hogy a hozamalakulás miatt is kiemelten figyelt eurót 2010-ben kívánják bevezetni, pontosabban a Fidesz gazdaságpolitikai kabinetje „fontosnak tartja” a 2010-es céldátumot. Szerintük az eladósodással kapcsolatos 60 százalékos követelmény (a GDP-hez viszonyítva) szinte biztosan nem teljesül 2008-ra a determinációk miatt, de annak megállítására, a folyamat visszafordítására látnak esélyt. A Fidesz „erős árfolyamban hisz”, a felzárkózás természetes folyamata szerintük a hazai fizetőeszköz felértékelődése. Az MSZP-től kapott válasz szerint a lakosságnak és az exportőröknek 250–260 forint közötti euróárfolyam megfelelő.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm