Mit tegyünk, ha nem százas a főnökünk? (Hódít az "idiot-management")

Pénzcentrum
2006. március 8. 05:55

Egy munkahelyre bekerülve nem sokat tehetünk a főnök személye ellen, őt adottságként kell kezelnünk. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy előmenetelünket ne befolyásolnák a főnök tulajdonságai, az agyafúrt, ügyes alkalmazott azonban felettese hibáiból is képes előnyt kovácsolni és érvényre juttatni akaratát. A tengerentúlon ezen terület szinte önálló tudománnyá fejlődött, érdemesnek tartjuk hát, hogy röviden betekintést adjunk az "idiot-management" alapjaiba.

"Idiot-engineering" - Amit nem árt tudni...

Egy munkahelyre bekerülve nem sokat tehetünk a főnök személye ellen, őt adottságként kell kezelnünk. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy előmenetelünket ne befolyásolnák a főnök tulajdonságai, az agyafúrt, ügyes alkalmazott azonban felettese hibáiból is képes előnyt kovácsolni és érvényre juttatni akaratát. A tengerentúlon ezen terület szinte önálló tudománnyá fejlődött, érdemesnek tartjuk hát, hogy röviden betekintést adjunk az „idiot-management” alapjaiba.

 

A továbbiakban John Hoover (a „How to Work for an Idiot: Survive & Thrive Without Killing Your Boss” című könyv írója) munkásságát vesszük alapul, aki szerint a főnök inkompetenciája egyértelműen teret enged önmegvalósításunknak, csak ki kell tudni használni.

 

Ehhez első körben meg kell tudnunk, mi számít igazán a főnökünknek, mit tart fontosnak, valamint azt, hogy a vállalatnak mik az elvárásai. Ezt követően mindent meg kell tenni, hogy felettesünket sikeressé tegyük. Miért is ne próbáljunk ártani neki?

 

Elsősorban azért, mert fő célunk az, hogy kihúzzuk a méregfogát, vagyis csökkentsük a kiszámíthatatlanságból fakadó lehetséges hátrányokat. Mindezt úgy tehetjük meg, ha ráébresztjük, hogy fontosak vagyunk számára, anélkül hogy éreztetnénk vele alkalmatlanságát.

 

Az ilyen inkompetens főnökhöz a legtöbb esetben a hobbiján keresztül vezet az út: egy focirajongónak sokkal könnyebb beadagolni a terveket sport-köntösbe bújtatva („Beckham sem oda íveli a labdát, ahol a csatár van, hanem oda, ahova érkezni fog…” és hasonló okosságok.). Ez persze nem jelenti azt, hogy meg is érti a főnök, hogy valójában a proaktivitásról beszéltünk, mivel a reagáló stratégia a gyorsan változó környezetben életképtelenné teheti a céget, a megfelelő tálalás miatt azonban megtetszhet neki az ötlet, a megvalósítás sikere pedig már rajtunk múlik.

 

Fontos leszögezni, hogy az „idiot-engineering” nem egyenlő a talpnyalással, az egész lényege, hogy a meglévő munkakörnyezetet úgy formáljuk, hogy legyen esélyünk előmenetelre.

 

Nem árt azért tisztában lenni azzal, hogy a legtöbb „fenti kategóriába eső” főnök pontosan tisztában van képességei hiányával, ezért foggal körömmel igyekszik védeni pozícióját és leplezni tudatlanságát. Ennek érdekében időnként kész elrettentésként feláldozni (elküldeni) egy-két alkalmazottat, ám ha az előzőeknek megfelelően járunk el, akkor nélkülözhetetlenségünk miatt nem kell attól tartanunk, hogy mi tölthetjük be az áldozati bárány szerepét.

 

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy van az inkompetenciának egy határa, amin túl a főnök már kezelhetetlen, így indokolt lehet mérlegelni a távozás gondolatát. A következőkben áttekintjük a vezetőfajtákat és a Forbes összeállítása által megfogalmazott tanácsokat.

 

Néhány főnöktípus és jótanács

 

A kíméletlen főnök

 

Mindig elegáns, ravasz és kegyetlen. Õ az a típus, aki azt képzeli, hogy vezérigazgatói székbe született, így minden gátlás nélkül áttapos rajtad, ha úgy tartja kedve.

 

Kezelési útmutató: talán ő a leginkább kerülendő fajta, nagyon óvatosan kell megközelíteni, de a legjobb, ha komolyan kezdünk foglalkozni az áthelyezés vagy távozás gondolatával.

 

A szadista

 

Ez a főnöktípus akkor érzi jól magát, ha azt látja, hogy alkalmazottai roskadoznak a munkától és szenvednek, ekkor ugyanis nem maradnak kihasználatlanul a vállalati erőforrások.

 

Kezelési útmutató: nem szabad megadni neki azt az örömet, hogy panaszkodunk a sok munka miatt, sokkal célravezetőbb, ha azt mutatjuk, hogy ennél többet már épp nem tudnánk elvégezni, mert ettől a főnök elégedettnek érzi majd magát.

 

A mazochista főnök

 

Ezek a főnökök rendkívüli törődést igényelnek, mivel nem teljesen normálisak. A legtöbben úgy érzik, életük és karrierjük maga a katasztrófa és ebbe igyekeznek belerántani téged is.

 

Kezelési útmutató: ne törödjünk a sírással, az ilyen főnök mellett egyébként is nehéz az előmenetel, keressünk jobb helyet!

 

A paranoiás főnök

 

Õk azok, akik összeesküvés elméleteket szövögetnek, ezért általában nem is támogatják az áthelyezésedet, mivel már túl sokat tudhatsz.

 

Kezelési útmutató: beszélj meg egy találkozót a főnökkel, melynek keretében átadod neki az összeesküvők listáját (egy üres lapot lezárt borítékban), cserébe amiért aláírja az áthelyezési kérelmed. És menekülj...

 

Az „Istent játszó”

 

Az a típus, aki szereti, ha mindenki leborul, amint belép az irodájába, szájtátva hallgatja és véletlenül sem mond ellent neki.

 

Kezelési útmutató: az ilyen főnökök szeretik ha elismerik humorérzéküket...próbálkozzunk!

 

A haver

 

Õ az, aki szívesen elmenne hozzád iszogatni és vacsorázni, elhív meccsre és bármilyen közös programban benne van.

 

Kezelési útmutató: vegyünk neki egy kutyát, ami legalább a hét néhány napján leköti...

 

A „jó főnök”

 

Ha a főnököd segítőkészen irányít, felismeri a benned rejlő tehetséget és elismeri kemény munkádat, jutalmazza eredményeidet, akkor nagyon szerencsés vagy. Az ilyen főnökre figyeljünk oda mindig, mert sokat tanulhatunk tőle!

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem