Adózni kell a bűncselekmény után is!

Pénzcentrum
2006. március 2. 08:45

A bűncselekményekből származó jövedelem után is be kell fizetni a személyi jövedelemadót, mindegy hogy az csalásból, sikkasztásból, vesztegetésből, rablásból, vagy éppen bennfentes kereskedelemből származik. Az adótörvény szerint nem számít, hogy legálisan, vagy illegálisan jutottunk pénzhez, csak az a lényeges, hogy szert tettünk-e jövedelemre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A bűncselekményekből származó jövedelem után is be kell fizetni a személyi jövedelemadót, mindegy hogy az csalásból, sikkasztásból, vesztegetésből, rablásból, vagy éppen bennfentes kereskedelemből származik. Az adótörvény szerint nem számít, hogy legálisan, vagy illegálisan jutottunk pénzhez, csak az a lényeges, hogy szert tettünk-e jövedelemre – írja a Világgazdaság.

 

A bennfentes kereskedelem vagy tisztességtelen árfolyam-befolyásolás címén szerzett bevételt az szja-bevallás 16. sorában kell feltűntetni. Ebből levonható a megszerzés érdekében felmerült kiadás, a különbözet pedig növeli az összevont adóalapba tartozó jövedelmet. A tavaly szerzett ilyen jövedelem után 18 és 38% közötti terhet kellett leróni.

 

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a fentiek 2002. január 1-jén kerültek bele az adótörvényekbe, mivel a bíróság nem mindig él a vagyoni előny elvonásával, így ez adóköteles.

 

Érdekes helyzet persze, amikor valaki bevallja az illegálisan szerzett jövedelmét, a hatóságok azonban nem is tudtak a törvénytelenségről. Az APEH-nek ekkor feljelentési kötelezettsége van...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?