14 °C Budapest

Jelentés a cégek internet-használatáról

Pénzcentrum
2006. március 1. 09:47

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. - a Sun Microsystems Magyarország Kft.-val együttműködve - negyedévente felméri a vállalati internet-használati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Jelen összefoglalónkban a vállalati szektor internet-kapcsolatának jellemzőit mutatjuk be.

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. - a Sun Microsystems Magyarország Kft.-val együttműködve - negyedévente felméri a vállalati internet-használati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Jelen összefoglalónkban a vállalati szektor internet-kapcsolatának jellemzőit mutatjuk be.
A legalább 5 főt foglalkoztató magyar vállalatok 91%-a használ számítógépet, amely kismértékben magasabb a 2004 novemberében mért 89%-os számítógép-penetrációnál. Az elmúlt 12 hónapban egyértelmű bővülés a 10-19 főt foglalkoztató cégek körében történt.
 
A felmérés eredményei szerint a foglalkoztatotti létszám és az ágazat egyaránt szoros kapcsolatot mutatnak a számítógép használattal. A létszám esetében az összefüggést úgy fogalmazhatjuk meg, hogy minél nagyobb cégről van szó, annál nagyobb eséllyel rendelkeznek személyi számítógéppel. Az 50 főnél többet foglalkoztató vállalatok mindegyike rendelkezik PC-vel, míg a 20-50 fős cégeknél 96%, a 10-19 főseknél 94%, az 5-9 fős mikrovállalkozásoknál pedig 86% ez az arány. Az ágazatok közül a pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatásban átlag feletti, míg a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatásban átlag alatti a számítógépet használó vállalkozások aránya.
A számítógéppel ellátott cégek átlagosan 9,6 személyi számítógéppel rendelkeznek, kevesebb mint egyötödük egyetlen gépet, 33%-uk 2-3 gépet, 23%-uk 4-6 gépet használ. Az ennél több személyi számítógéppel rendelkező vállalkozások kisebb arányt képviselnek: 7-15 közötti számú computert a cégek 18%-a, 15-nél több gépet pedig összesen 9%-uk tart használatban. A kizárólag egyetlen számítógépet használó cégek aránya csökkent az elmúlt egy év folyamán, hiszen 2004 októberében még 24% volt a mindössze egyetlen PC-vel rendelkező cégek aránya, 2005 szeptemberében pedig már csak 18%.
A számítógépet használó 5 fő feletti vállalatok 35%-ánál használnak szervert, ami országos viszonylatban 19,5-20 ezer vállalatot jelent. A szerverhasználat az ágazatokkal és a létszám-kategóriákkal egyaránt összefüggést mutat. A pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, valamint a kereskedelem, járműjavítás ágazatokban működő cégek átlagosnál nagyobb hányada (49, illetve 42%-a) használ szervert, míg az építőiparban és a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatásban átlag alatti (18%, illetve 17%) a szervert használó vállalatok aránya. A nagyobb vállalatok körében gyakoribb a szerverek használata, a 250 főnél többet foglalkoztató cégek közül csaknem mindegyik (93%) használ szervert.
Az 5 fő feletti vállalatok átlagosan 2,1 darab szervert üzemeltetnek, és az általuk összesen üzemben tartott szerverek számát a vállalatok száma, valamint az átlagos szerverszám alapján számítva 40-43 ezer darabra becsülhetjük.
A szerverrel rendelkező vállalatok 67%-a 1 darab szervert üzemeltet, 17%-uknál 2 szerver működik, 6%-uknak pedig 3 szervere van. A 4-6 darab szerverrel rendelkezők aránya szintén 6%, 7-nél több szervert pedig mindössze a szervert használó cégek 3%-a tart üzemben.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm