2 °C Budapest

Jelentés a cégek internet-használatáról

Pénzcentrum
2006. március 1. 09:47

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. - a Sun Microsystems Magyarország Kft.-val együttműködve - negyedévente felméri a vállalati internet-használati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Jelen összefoglalónkban a vállalati szektor internet-kapcsolatának jellemzőit mutatjuk be.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. - a Sun Microsystems Magyarország Kft.-val együttműködve - negyedévente felméri a vállalati internet-használati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Jelen összefoglalónkban a vállalati szektor internet-kapcsolatának jellemzőit mutatjuk be.
A legalább 5 főt foglalkoztató magyar vállalatok 91%-a használ számítógépet, amely kismértékben magasabb a 2004 novemberében mért 89%-os számítógép-penetrációnál. Az elmúlt 12 hónapban egyértelmű bővülés a 10-19 főt foglalkoztató cégek körében történt.
 
A felmérés eredményei szerint a foglalkoztatotti létszám és az ágazat egyaránt szoros kapcsolatot mutatnak a számítógép használattal. A létszám esetében az összefüggést úgy fogalmazhatjuk meg, hogy minél nagyobb cégről van szó, annál nagyobb eséllyel rendelkeznek személyi számítógéppel. Az 50 főnél többet foglalkoztató vállalatok mindegyike rendelkezik PC-vel, míg a 20-50 fős cégeknél 96%, a 10-19 főseknél 94%, az 5-9 fős mikrovállalkozásoknál pedig 86% ez az arány. Az ágazatok közül a pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatásban átlag feletti, míg a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatásban átlag alatti a számítógépet használó vállalkozások aránya.
A számítógéppel ellátott cégek átlagosan 9,6 személyi számítógéppel rendelkeznek, kevesebb mint egyötödük egyetlen gépet, 33%-uk 2-3 gépet, 23%-uk 4-6 gépet használ. Az ennél több személyi számítógéppel rendelkező vállalkozások kisebb arányt képviselnek: 7-15 közötti számú computert a cégek 18%-a, 15-nél több gépet pedig összesen 9%-uk tart használatban. A kizárólag egyetlen számítógépet használó cégek aránya csökkent az elmúlt egy év folyamán, hiszen 2004 októberében még 24% volt a mindössze egyetlen PC-vel rendelkező cégek aránya, 2005 szeptemberében pedig már csak 18%.
A számítógépet használó 5 fő feletti vállalatok 35%-ánál használnak szervert, ami országos viszonylatban 19,5-20 ezer vállalatot jelent. A szerverhasználat az ágazatokkal és a létszám-kategóriákkal egyaránt összefüggést mutat. A pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, valamint a kereskedelem, járműjavítás ágazatokban működő cégek átlagosnál nagyobb hányada (49, illetve 42%-a) használ szervert, míg az építőiparban és a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatásban átlag alatti (18%, illetve 17%) a szervert használó vállalatok aránya. A nagyobb vállalatok körében gyakoribb a szerverek használata, a 250 főnél többet foglalkoztató cégek közül csaknem mindegyik (93%) használ szervert.
Az 5 fő feletti vállalatok átlagosan 2,1 darab szervert üzemeltetnek, és az általuk összesen üzemben tartott szerverek számát a vállalatok száma, valamint az átlagos szerverszám alapján számítva 40-43 ezer darabra becsülhetjük.
A szerverrel rendelkező vállalatok 67%-a 1 darab szervert üzemeltet, 17%-uknál 2 szerver működik, 6%-uknak pedig 3 szervere van. A 4-6 darab szerverrel rendelkezők aránya szintén 6%, 7-nél több szervert pedig mindössze a szervert használó cégek 3%-a tart üzemben.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18