5 °C Budapest

Jelentés a cégek internet-használatáról

Pénzcentrum
2006. március 1. 09:47

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. - a Sun Microsystems Magyarország Kft.-val együttműködve - negyedévente felméri a vállalati internet-használati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Jelen összefoglalónkban a vállalati szektor internet-kapcsolatának jellemzőit mutatjuk be.

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. - a Sun Microsystems Magyarország Kft.-val együttműködve - negyedévente felméri a vállalati internet-használati szokásokat, a hazai elektronikus gazdaság fejlődését. Jelen összefoglalónkban a vállalati szektor internet-kapcsolatának jellemzőit mutatjuk be.
A legalább 5 főt foglalkoztató magyar vállalatok 91%-a használ számítógépet, amely kismértékben magasabb a 2004 novemberében mért 89%-os számítógép-penetrációnál. Az elmúlt 12 hónapban egyértelmű bővülés a 10-19 főt foglalkoztató cégek körében történt.
 
A felmérés eredményei szerint a foglalkoztatotti létszám és az ágazat egyaránt szoros kapcsolatot mutatnak a számítógép használattal. A létszám esetében az összefüggést úgy fogalmazhatjuk meg, hogy minél nagyobb cégről van szó, annál nagyobb eséllyel rendelkeznek személyi számítógéppel. Az 50 főnél többet foglalkoztató vállalatok mindegyike rendelkezik PC-vel, míg a 20-50 fős cégeknél 96%, a 10-19 főseknél 94%, az 5-9 fős mikrovállalkozásoknál pedig 86% ez az arány. Az ágazatok közül a pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatásban átlag feletti, míg a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatásban átlag alatti a számítógépet használó vállalkozások aránya.
A számítógéppel ellátott cégek átlagosan 9,6 személyi számítógéppel rendelkeznek, kevesebb mint egyötödük egyetlen gépet, 33%-uk 2-3 gépet, 23%-uk 4-6 gépet használ. Az ennél több személyi számítógéppel rendelkező vállalkozások kisebb arányt képviselnek: 7-15 közötti számú computert a cégek 18%-a, 15-nél több gépet pedig összesen 9%-uk tart használatban. A kizárólag egyetlen számítógépet használó cégek aránya csökkent az elmúlt egy év folyamán, hiszen 2004 októberében még 24% volt a mindössze egyetlen PC-vel rendelkező cégek aránya, 2005 szeptemberében pedig már csak 18%.
A számítógépet használó 5 fő feletti vállalatok 35%-ánál használnak szervert, ami országos viszonylatban 19,5-20 ezer vállalatot jelent. A szerverhasználat az ágazatokkal és a létszám-kategóriákkal egyaránt összefüggést mutat. A pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás, valamint a kereskedelem, járműjavítás ágazatokban működő cégek átlagosnál nagyobb hányada (49, illetve 42%-a) használ szervert, míg az építőiparban és a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatásban átlag alatti (18%, illetve 17%) a szervert használó vállalatok aránya. A nagyobb vállalatok körében gyakoribb a szerverek használata, a 250 főnél többet foglalkoztató cégek közül csaknem mindegyik (93%) használ szervert.
Az 5 fő feletti vállalatok átlagosan 2,1 darab szervert üzemeltetnek, és az általuk összesen üzemben tartott szerverek számát a vállalatok száma, valamint az átlagos szerverszám alapján számítva 40-43 ezer darabra becsülhetjük.
A szerverrel rendelkező vállalatok 67%-a 1 darab szervert üzemeltet, 17%-uknál 2 szerver működik, 6%-uknak pedig 3 szervere van. A 4-6 darab szerverrel rendelkezők aránya szintén 6%, 7-nél több szervert pedig mindössze a szervert használó cégek 3%-a tart üzemben.
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?