28 °C Budapest

Milliós üzlet - sokat lehet keresni a hatóságon

Pénzcentrum
2006. február 28. 13:39

Már 100 millió forintos nagyságrendben kértek vissza gazdálkodó szervezetek korábban le nem vont áfát az arányosítás kapcsán. Bár a kormányzat szerint ezt jogosulatlanul teszik, az APEH sok esetben nem jön rá a "turpisságra" - írja mai számában a Világgazdaság.

Már 100 millió forintos nagyságrendben kértek vissza gazdálkodó szervezetek korábban le nem vont áfát az arányosítás kapcsán. Bár a kormányzat szerint ezt jogosulatlanul teszik, az APEH sok esetben nem jön rá a „turpisságra” – írja mai számában a Világgazdaság.
Az adóalanyok úgy járnak el, hogy az esedékes áfabevallásban levonásba helyezik az áfaarányosítás miatt le nem vont áfát. Amelyik vállalkozásnál ez nagy összeg lenne a korábbihoz vagy a feltüntendő tételekhez képest, azt több időszakra elosztva helyezik levonásba. Így az adóhatóságnak általában nem tűnik fel az álláspontjával ellentétes gyakorlat, mivel arra csak egy ellenőrzés keretében derülne fény, az APEH kapacitásai ugyanakkor korlátozottak. Akkor is rajtakaphatják a vállalkozást a turpisságon, ha önellenőrzés keretében visszaigényli az áfát.
Adótanácsadók szerint a döntés értelmében egyértelmű: hazánk esetében az EU-csatlakozás időpontjától kezdve jogtalanul korlátozták azoknak az adóalanyoknak – főként vállalkozásokra, színházakra kell gondolni – az áfalevonási jogát (ez az úgynevezett áfaarányosítási szabály), amelyek teljes mértékben adóköteles tevékenységet folytattak.

Szakértők szerint az áfaarányosítási rendelkezés miatt le nem vont áfa a csatlakozás időpontjáig visszamenőleg visszajár. A Pénzügyminisztérium és az APEH azonban egészen más véleményt képvisel.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?