21 °C Budapest

Milliós üzlet - sokat lehet keresni a hatóságon

Pénzcentrum
2006. február 28. 13:39

Már 100 millió forintos nagyságrendben kértek vissza gazdálkodó szervezetek korábban le nem vont áfát az arányosítás kapcsán. Bár a kormányzat szerint ezt jogosulatlanul teszik, az APEH sok esetben nem jön rá a "turpisságra" - írja mai számában a Világgazdaság.

Már 100 millió forintos nagyságrendben kértek vissza gazdálkodó szervezetek korábban le nem vont áfát az arányosítás kapcsán. Bár a kormányzat szerint ezt jogosulatlanul teszik, az APEH sok esetben nem jön rá a „turpisságra” – írja mai számában a Világgazdaság.
Az adóalanyok úgy járnak el, hogy az esedékes áfabevallásban levonásba helyezik az áfaarányosítás miatt le nem vont áfát. Amelyik vállalkozásnál ez nagy összeg lenne a korábbihoz vagy a feltüntendő tételekhez képest, azt több időszakra elosztva helyezik levonásba. Így az adóhatóságnak általában nem tűnik fel az álláspontjával ellentétes gyakorlat, mivel arra csak egy ellenőrzés keretében derülne fény, az APEH kapacitásai ugyanakkor korlátozottak. Akkor is rajtakaphatják a vállalkozást a turpisságon, ha önellenőrzés keretében visszaigényli az áfát.
Adótanácsadók szerint a döntés értelmében egyértelmű: hazánk esetében az EU-csatlakozás időpontjától kezdve jogtalanul korlátozták azoknak az adóalanyoknak – főként vállalkozásokra, színházakra kell gondolni – az áfalevonási jogát (ez az úgynevezett áfaarányosítási szabály), amelyek teljes mértékben adóköteles tevékenységet folytattak.

Szakértők szerint az áfaarányosítási rendelkezés miatt le nem vont áfa a csatlakozás időpontjáig visszamenőleg visszajár. A Pénzügyminisztérium és az APEH azonban egészen más véleményt képvisel.

EZT OLVASTAD MÁR?