Hiba az APEH rendszerében!

Pénzcentrum
2006. február 27. 09:30

Számtalan veszélyforrást rejt magában az elektronikus adóügyintézési rendszer - derül ki az APEH vezetői által a Népszabadság kérdésére adott válaszokból. Jelenleg semmi akadálya annak, hogy bárki bármely cég nevében regisztráltassa magát mint elektronikus ügyintéző, s hozzáférhessen a vállalkozások adataihoz.

A bevallások mellett információkat lehet szerezni az adófolyószámlákról, sőt átvezetést is lehet kérni az egyes adónemek között. A jelenlegi szabályok szerint a meghatalmazottaknak kell bejelenteniük, mely cégek mely ügyeinek intézésére kaptak megbízást. A bejelentkezési lapon ugyan szerepelnie kell a meghatalmazó aláírásának is, annak valódiságát azonban nem tudja ellenőrizni a rendszer - ismerte el Szikora János, az APEH elnöke.
Szikora úgy véli, hogy a visszaélés könnyedén feltűnhet, ha például valaki csak az adófolyószámlához való hozzáférésre regisztráltatja magát, vagy ha egy cég esetében több bevallás is érkezik. Futó Iván informatikai elnökhelyettes annyit közölt, hogy a hivatal érzékeli a problémát, és gondolkodik annak kiküszöbölésén. Elvi megoldás lehet a meghatalmazó aláírásának hitelesítésére, hogy mind a megbízót, mind a meghatalmazottat levélben értesítik a regisztrációról. Ez azonban költséges megoldás, hiszen az adóhivatalnak - alapesetben egy meghatalmazottal számolva - csaknem két és fél millió levelet kellene kiküldenie.
További veszélyforrásokat is rejt magában a személyes kódokkal működő internetes ügyintézés. Az APEH információi szerint is több könyvelő úgy adja be elektronikusan az adózók bevallásait, hogy nem a saját, hanem az ügyfelük felhasználói nevét és jelszavát használja. Korábban közleményben és most személyesen is felhívták az adóhatóság vezetői a figyelmet: az okmányirodai regisztráció során kapott felhasználói azonosítót és jelszót bizalmasan kell kezelni, mivel az illetéktelen felhasználásból eredő következményekért az adózó lesz a felelős.
Az azonosítót nemcsak adóügyekben, hanem sok egyéb közigazgatási hatósági eljárásban, például útlevél-, illetve lakcímkártya-igénylésnél is használni lehet, s egyre bővül az igénybe vehető szolgáltatások köre. Ezért a vállalkozók ne adják át könyvelőjüknek a személyes azonosítójukat. Ez a gyakorlat azért terjed, mert a könyvelők nem kívánnak teljes körű felelősséget vállalni a hibás adatszolgáltatásért. Az adózás rendjéről szóló törvény szerint ugyanis a meghatalmazottat terheli a kétszázezer forintig terjedő mulasztási bírság, ha téves adatokat közöl. Ráadásul a büntetés a hibás adatszolgáltatásban érintett munkavállalók számával szorzódik.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem