2 °C Budapest

Ki vagy rúgva!!!

Pénzcentrum
2006. február 24. 08:28

Magyarországon könnyebb felvenni és könnyebb is kirúgni az alkalmazottakat, mint a térség legtöbb országában - összegzi a Világbank. Térségi viszonylatban liberálisak a hazai munkajogi szabályok.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Magyarországon könnyebb felvenni és könnyebb is kirúgni az alkalmazottakat, mint a térség legtöbb országában – összegzi a Világbank. Térségi viszonylatban liberálisak a hazai munkajogi szabályok – írja mai számában a Világgazdaság.
Magyarországon a munkaadó nem köteles értesíteni a hatóságokat, mielőtt megválna egy dolgozójától, csak akkor, ha a leépítés nagyobb létszámot érint. Az elbocsátásra vonatkozó egyéb szabályok szintén rugalmasabbak hazánkban, mint a legtöbb kelet-közép-európai országban. Ennek köszönhetően az elbocsátások nehézségét jelző indexérték a térség országai közül egyedül Bulgáriában alacsonyabb, mint nálunk. Szófia azonban sokkal szigorúbb szabályokat ír elő a munkaerő-felvételnél, míg Magyarországon ez a mutató is rendkívül alacsony. Ebben a mutatószámban egyebek mellett a minimálbér nagysága és a fix idejű munkaszerződések maximális időtartama tükröződik.
Nem ért egyet a Világbank véleményével Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Szövetségének alelnöke, a Trenkwalder-Multiman Kft. ügyvezető-helyettese. Megfogalmazása szerint az üzleti érdekek sérülnének, ha még ennél is szigorúbb lenne a hazai munkajog a felmondás szabályozását illetően.
A Világbank összesítése szerint a naponta engedélyezett maximális munkaidő a hazai 12-vel szemben Csehországban és Szlovákiában 16 óra, és ezekben az országokban hetente hatnapos munkavégzés is elképzelhető a magyarországi öttel szemben. Összességében a magyarországi munkajog érezhetően rugalmatlanabb, mint Csehországban, többé-kevésbé megegyezik a szlovákiaival és a lengyelországival, és jóval liberálisabb a térség többi országában jellemzőnél

A 37 pontos magyar összeredmény hajszálnyival magasabb az OECD-átlagnál (35,8 pont), tehát a hazai munkajog rugalmassága nem sokban tér el a fejlett országokétól. Az átlag persze nagy különbségeket takar. Németországban például 55, Franciaországban 66, Nagy-Britanniában viszont csak 14, az Egyesült Államokban pedig mindössze 3 pont az összesített index értéke. A kevésbé fejlett államok közül az ázsiaiaknál jellemző a munkajogi előírások rugalmassága.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?