7 °C Budapest

Újra ölt a vírus! - Intézkedniük kellett a hatóságoknak

Pénzcentrum
2006. február 22. 10:16

Védelmi intézkedéseket rendeltek el Szlovákiában a Dunaszerdahelyi Járásban, Gabcsikovó községben, ahol egy vadmadárban kimutatták a madárinfluenza H5-ös vírusát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
A szakemberek még vizsgálják, hogy a szélsőséges körülmények között emberre is veszélyes N1-es altörzsről van-e szó, de a szükséges intézkedéseket már elrendelték. Mivel a vadmadár tetemét az országhatárhoz közel találták meg, az ilyenkor szükséges védő-, illetve megfigyelési zóna egy része átterjed magyar területekre is.
A magyar állategészségügyi hatóságok a szlovák társszervezetektől kaptak értesítést arról, hogy a madárinfluenza szlovákiai megjelenése miatt védőzónát alakítanak ki Gabcsikovó község három kilométeres körzetében. Ez azt jelenti, hogy a védőzóna egy része átterjed az országhatáron. E miatt a magyar hatóságoknak is intézkedniük kellett.
Magyarországon egyetlen település sincs a védelmi zóna területén, és állattartás sem zajlik ott: gyakorlatilag a Duna árterületéről és szigetes részéről van szó. A magyar szakhatóságok azonban még az éjszaka folyamán megtették a szükséges előkészületeket, ma reggel pedig összeült a megyei védelmi bizottság is, hogy a szükséges megelőző intézkedéseket meghozza.
A szakmai előírások szerint ugyanis, ha megjelenik valahol a madárinfluenza vírusa, akkor a védelmi zónánál nagyobb, tíz kilométeres körzetben úgynevezett megfigyelési zónát alakítanak ki. Értelemszerűen ez is átterjed Magyarországra, és eléri nyolc település egyes részeit is. A nyolc település: Kisbodak, Püski, Dunaremete, Darnózseli, Lipót, Hédervár, Ásványráró és Mecsér.
A védelmi zónán belül szigorúbb intézkedések érvényesek, mint a megfigyelési zónában – lakott területeket azonban csak az utóbbiak érintenek. E szerint az említett nyolc településen már zajlik a háziállatok, szárnyasok felmérése és regisztrálása. Felügyelni kell továbbá az állatok mozgását, és tilos vásárt, piacot, valamint állatbemutatót tartani, illetve tilos a vadászat is.
Az említett településekre a megfigyelési zóna felől bevezető utakon már felállították az ellenőrzési pontokat, ahol rendőrök segítségével felügyelik, hogy betartják-e a szükséges megelőző intézkedéseket. Ezzel párhuzamosan elindult a lakosság tájékoztatása is.
Ezekre az intézkedésekre biztonsági okok miatt van szükség. A madárinfluenza nem jelent meg az említett településeken: a cél az, hogy ez így is maradjon. Magyarországon továbbra is állategészségügyi probléma a madárinfluenza: emberek, sőt háziszárnyasok sincsenek veszélyben.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?