4 °C Budapest

Ha cégvezető vagy tiéd a felelősség!

Pénzcentrum
2006. február 22. 15:19

A tavalyi évben adótörvény-alkotási rekord született: legalább négy lépésben módosultak jelentősen a szabályok. Még az év utolsó napjaiban is - először a költségvetési törvény részeként, majd az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően külön "saláta" csomagként - fogadott el a Parlament módosításokat. Ezzel párhuzamosan megindult a cégjog átalakítása, melynek legjelentősebb törvényei, a GT, a Cégtörvény és a Csődtörvény módosításai január első napjaiban láttak napvilágot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A tavalyi évben adótörvény-alkotási rekord született: legalább négy lépésben módosultak jelentősen a szabályok. Még az év utolsó napjaiban is – először a költségvetési törvény részeként, majd az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően külön „saláta” csomagként – fogadott el a Parlament módosításokat. Ezzel párhuzamosan megindult a cégjog átalakítása, melynek legjelentősebb törvényei, a GT, a Cégtörvény és a Csődtörvény módosításai január első napjaiban láttak napvilágot.
„A PricewaterhouseCoopers és a Réti, Antall és Madl Ügyvédi Iroda által közösen megrendezett konferencia célja kettős. Egyrészt szeretnénk felhívni a figyelmet azokra az adó- és jogi változásokra, amelyek a tavasz folyamán komolyabb felkészülést kívánnak a vállalkozásoktól, valamint szeretnénk megosztani a január 1-én életbe lépett intézkedésekkel szerzett első tapasztalatainkat” – mondta Erdős Gabriella a PricewaterhouseCoopers cégtársa a mai Adókonferencián, amelyen több mint száz szakember volt kíváncsi az ország vezető adótanácsadóinak véleményére.
A változások többsége az adózási eljáráshoz kapcsolódik. Ezek közül a legfontosabb talán az, hogy áprilistól a nagy és kiemelt adózók, jövőre pedig már mindenki havi elektronikus adóbevallást nyújt be a magánszemélyeknek teljesített kifizetésekkel összefüggő valamennyi adóról és járulékról. Ez a változás például egy 1000 fővel rendelkező közepes méretű vállaltnak évente mintegy 312 ezer adat elektronikus előállítását, tárolását és bevallását jelenti majd.
Az Európai Uniós irányelveknek megfelelően nyártól a bankok adatszolgáltatási kötelezettsége is megnő, a jövedelemben részesülőktől jelentős adatmennyiséget kell beszedni ahhoz, hogy a bank az illetőség országa felé tájékoztatási kötelezettségének eleget tudjon tenni. Emellett számos kisebb jelentőségű változás is arra késztetheti a vállalkozásokat, hogy alaposan átvizsgálják jelenlegi számviteli, irányítási és nyilvántartási rendszereiket, adóbevallási gyakorlatukat – hangsúlyozta Erdős Gabriella.
A tulajdonos azt mondta...kezdetű érvelés többé már nem jelent mentséget a cégvezetés számára” – foglalta össze a cégjogi változások mögött meghúzódó irányelveket Dr. Réti László, a Réti, Antall és Madl Ügyvédi Iroda vezetője. Az új szabályok megnövelik a cégvezetés döntési kényszerét, mivel sokkal több olyan kérdés lesz, amelynek döntési jogát a törvény a cégvezetés hatáskörébe utalja, amivel párhuzamosan megnő a személyes felelősségük is. A változások nemcsak az újonnan létrejövő vállalkozásokat érintik, így mindenkinek célszerű átvizsgálni és az új szabályok fényében átdolgozni a cég alapdokumentumait.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?