13 °C Budapest

Ha cégvezető vagy tiéd a felelősség!

Pénzcentrum
2006. február 22. 15:19

A tavalyi évben adótörvény-alkotási rekord született: legalább négy lépésben módosultak jelentősen a szabályok. Még az év utolsó napjaiban is - először a költségvetési törvény részeként, majd az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően külön "saláta" csomagként - fogadott el a Parlament módosításokat. Ezzel párhuzamosan megindult a cégjog átalakítása, melynek legjelentősebb törvényei, a GT, a Cégtörvény és a Csődtörvény módosításai január első napjaiban láttak napvilágot.

A tavalyi évben adótörvény-alkotási rekord született: legalább négy lépésben módosultak jelentősen a szabályok. Még az év utolsó napjaiban is – először a költségvetési törvény részeként, majd az Alkotmánybíróság döntésének megfelelően külön „saláta” csomagként – fogadott el a Parlament módosításokat. Ezzel párhuzamosan megindult a cégjog átalakítása, melynek legjelentősebb törvényei, a GT, a Cégtörvény és a Csődtörvény módosításai január első napjaiban láttak napvilágot.
„A PricewaterhouseCoopers és a Réti, Antall és Madl Ügyvédi Iroda által közösen megrendezett konferencia célja kettős. Egyrészt szeretnénk felhívni a figyelmet azokra az adó- és jogi változásokra, amelyek a tavasz folyamán komolyabb felkészülést kívánnak a vállalkozásoktól, valamint szeretnénk megosztani a január 1-én életbe lépett intézkedésekkel szerzett első tapasztalatainkat” – mondta Erdős Gabriella a PricewaterhouseCoopers cégtársa a mai Adókonferencián, amelyen több mint száz szakember volt kíváncsi az ország vezető adótanácsadóinak véleményére.
A változások többsége az adózási eljáráshoz kapcsolódik. Ezek közül a legfontosabb talán az, hogy áprilistól a nagy és kiemelt adózók, jövőre pedig már mindenki havi elektronikus adóbevallást nyújt be a magánszemélyeknek teljesített kifizetésekkel összefüggő valamennyi adóról és járulékról. Ez a változás például egy 1000 fővel rendelkező közepes méretű vállaltnak évente mintegy 312 ezer adat elektronikus előállítását, tárolását és bevallását jelenti majd.
Az Európai Uniós irányelveknek megfelelően nyártól a bankok adatszolgáltatási kötelezettsége is megnő, a jövedelemben részesülőktől jelentős adatmennyiséget kell beszedni ahhoz, hogy a bank az illetőség országa felé tájékoztatási kötelezettségének eleget tudjon tenni. Emellett számos kisebb jelentőségű változás is arra késztetheti a vállalkozásokat, hogy alaposan átvizsgálják jelenlegi számviteli, irányítási és nyilvántartási rendszereiket, adóbevallási gyakorlatukat – hangsúlyozta Erdős Gabriella.
A tulajdonos azt mondta...kezdetű érvelés többé már nem jelent mentséget a cégvezetés számára” – foglalta össze a cégjogi változások mögött meghúzódó irányelveket Dr. Réti László, a Réti, Antall és Madl Ügyvédi Iroda vezetője. Az új szabályok megnövelik a cégvezetés döntési kényszerét, mivel sokkal több olyan kérdés lesz, amelynek döntési jogát a törvény a cégvezetés hatáskörébe utalja, amivel párhuzamosan megnő a személyes felelősségük is. A változások nemcsak az újonnan létrejövő vállalkozásokat érintik, így mindenkinek célszerű átvizsgálni és az új szabályok fényében átdolgozni a cég alapdokumentumait.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem