14 °C Budapest

Villámgyorsan lakást kell venni, vagy várjunk az árcsökkenésre?

Pénzcentrum
2006. február 21. 12:10

Meglehetősen érdekes, helyenként egymásnak ellentmondó vélemények láttak napvilágot a közelmúltban a lakáspiaci trendekkel kapcsolatban, a vásárlást fontolgató "egyszerű emberek" így egyik nap szinte rohannak a bankba, hogy most azonnal bevásároljanak, mielőtt beindul az árrakéta, pár nap múlva viszont csalódottan teszik vissza pénzüket, mert rájönnek, hogy a legújabb vélemények szerint befektetéseik hozama messze meghaladja a várható ingatlanpiaci áremelkedést. Hol az igazság? Mit kell tenni? Senki sem tudja, érdemes azonban egy pillantást vetni arra, ki mire számít 2006-ban!

Meglehetősen érdekes, helyenként egymásnak ellentmondó vélemények láttak napvilágot a közelmúltban a lakáspiaci trendekkel kapcsolatban, a vásárlást fontolgató „egyszerű emberek” így egyik nap szinte rohannak a bankba, hogy most azonnal bevásároljanak, mielőtt beindul az árrakéta, pár nap múlva viszont csalódottan teszik vissza pénzüket, mert rájönnek, hogy a legújabb vélemények szerint befektetéseik hozama messze meghaladja a várható ingatlanpiaci áremelkedést. Hol az igazság? Mit kell tenni? Senki sem tudja, érdemes azonban egy pillantást vetni arra, ki mire számít 2006-ban!

A beszerzési árak tekintetében a GKI és az Ecostat tanulmánya is emelkedést valószínűsít, várakozásaik szerint a drágulás mértéke az építési telkeknél lehet a legalacsonyabb az idei évben (Ecostat: 6.2%, GKI: 3.5%). Érdekes, hogy a GKI elemzése szerint Budapesten 4.4, az ország keleti részében azonban mindössze 1.8%-os lehet az áremelkedés mértéke, így a régiónként meglehetősen eltérő növekedési ütemek adják ki a 3.5%-os országos átlagot.

A munkaerő költségek, a tervezési díjak és az építési-szerelési tevékenységek tekintetében mindkét prognózis 6% körüli áremelkdéssel számol.

Lássuk a lakásárakat!

A probléma igazából az új ingatlanokhoz érve rajzolódik ki, ezen a területen ugyanis számottevő eltérést mutat a két elemzés. Míg az Ecostat anyaga az elkövetkező hat hónapra 8.9%-os drágulást vetít előre, addig a GKI 2006-ra 0.5-2%-os áremelkedést vár. (Ezek alapján meglehetősen nehéz eldönteni, mikor is kell bevásárolni...)

A használt lakás megvételével azonban úgy tűnik, megéri még kivárni, hiszen ezen a piacon egyértelműen árcsökkenésre számítanak a szakértők, melynek mértéke Pest megyében az 5%-ot is elérheti.

A piac természetesen alapvetően túlkínálatos, bizonyos részpiacokon azonban rendkívül aktív kereslet mutatkozik, így nehéz országos szinten átlagos áremelkedést előrejelezni. (Az átlag sok mindent elfed...)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem