3 °C Budapest

Villámgyorsan lakást kell venni, vagy várjunk az árcsökkenésre?

Pénzcentrum
2006. február 21. 12:10

Meglehetősen érdekes, helyenként egymásnak ellentmondó vélemények láttak napvilágot a közelmúltban a lakáspiaci trendekkel kapcsolatban, a vásárlást fontolgató "egyszerű emberek" így egyik nap szinte rohannak a bankba, hogy most azonnal bevásároljanak, mielőtt beindul az árrakéta, pár nap múlva viszont csalódottan teszik vissza pénzüket, mert rájönnek, hogy a legújabb vélemények szerint befektetéseik hozama messze meghaladja a várható ingatlanpiaci áremelkedést. Hol az igazság? Mit kell tenni? Senki sem tudja, érdemes azonban egy pillantást vetni arra, ki mire számít 2006-ban!

Meglehetősen érdekes, helyenként egymásnak ellentmondó vélemények láttak napvilágot a közelmúltban a lakáspiaci trendekkel kapcsolatban, a vásárlást fontolgató „egyszerű emberek” így egyik nap szinte rohannak a bankba, hogy most azonnal bevásároljanak, mielőtt beindul az árrakéta, pár nap múlva viszont csalódottan teszik vissza pénzüket, mert rájönnek, hogy a legújabb vélemények szerint befektetéseik hozama messze meghaladja a várható ingatlanpiaci áremelkedést. Hol az igazság? Mit kell tenni? Senki sem tudja, érdemes azonban egy pillantást vetni arra, ki mire számít 2006-ban!

A beszerzési árak tekintetében a GKI és az Ecostat tanulmánya is emelkedést valószínűsít, várakozásaik szerint a drágulás mértéke az építési telkeknél lehet a legalacsonyabb az idei évben (Ecostat: 6.2%, GKI: 3.5%). Érdekes, hogy a GKI elemzése szerint Budapesten 4.4, az ország keleti részében azonban mindössze 1.8%-os lehet az áremelkedés mértéke, így a régiónként meglehetősen eltérő növekedési ütemek adják ki a 3.5%-os országos átlagot.

A munkaerő költségek, a tervezési díjak és az építési-szerelési tevékenységek tekintetében mindkét prognózis 6% körüli áremelkdéssel számol.

Lássuk a lakásárakat!

A probléma igazából az új ingatlanokhoz érve rajzolódik ki, ezen a területen ugyanis számottevő eltérést mutat a két elemzés. Míg az Ecostat anyaga az elkövetkező hat hónapra 8.9%-os drágulást vetít előre, addig a GKI 2006-ra 0.5-2%-os áremelkedést vár. (Ezek alapján meglehetősen nehéz eldönteni, mikor is kell bevásárolni...)

A használt lakás megvételével azonban úgy tűnik, megéri még kivárni, hiszen ezen a piacon egyértelműen árcsökkenésre számítanak a szakértők, melynek mértéke Pest megyében az 5%-ot is elérheti.

A piac természetesen alapvetően túlkínálatos, bizonyos részpiacokon azonban rendkívül aktív kereslet mutatkozik, így nehéz országos szinten átlagos áremelkedést előrejelezni. (Az átlag sok mindent elfed...)

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?