2 °C Budapest

Villámgyorsan lakást kell venni, vagy várjunk az árcsökkenésre?

Pénzcentrum
2006. február 21. 12:10

Meglehetősen érdekes, helyenként egymásnak ellentmondó vélemények láttak napvilágot a közelmúltban a lakáspiaci trendekkel kapcsolatban, a vásárlást fontolgató "egyszerű emberek" így egyik nap szinte rohannak a bankba, hogy most azonnal bevásároljanak, mielőtt beindul az árrakéta, pár nap múlva viszont csalódottan teszik vissza pénzüket, mert rájönnek, hogy a legújabb vélemények szerint befektetéseik hozama messze meghaladja a várható ingatlanpiaci áremelkedést. Hol az igazság? Mit kell tenni? Senki sem tudja, érdemes azonban egy pillantást vetni arra, ki mire számít 2006-ban!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Meglehetősen érdekes, helyenként egymásnak ellentmondó vélemények láttak napvilágot a közelmúltban a lakáspiaci trendekkel kapcsolatban, a vásárlást fontolgató „egyszerű emberek” így egyik nap szinte rohannak a bankba, hogy most azonnal bevásároljanak, mielőtt beindul az árrakéta, pár nap múlva viszont csalódottan teszik vissza pénzüket, mert rájönnek, hogy a legújabb vélemények szerint befektetéseik hozama messze meghaladja a várható ingatlanpiaci áremelkedést. Hol az igazság? Mit kell tenni? Senki sem tudja, érdemes azonban egy pillantást vetni arra, ki mire számít 2006-ban!

A beszerzési árak tekintetében a GKI és az Ecostat tanulmánya is emelkedést valószínűsít, várakozásaik szerint a drágulás mértéke az építési telkeknél lehet a legalacsonyabb az idei évben (Ecostat: 6.2%, GKI: 3.5%). Érdekes, hogy a GKI elemzése szerint Budapesten 4.4, az ország keleti részében azonban mindössze 1.8%-os lehet az áremelkedés mértéke, így a régiónként meglehetősen eltérő növekedési ütemek adják ki a 3.5%-os országos átlagot.

A munkaerő költségek, a tervezési díjak és az építési-szerelési tevékenységek tekintetében mindkét prognózis 6% körüli áremelkdéssel számol.

Lássuk a lakásárakat!

A probléma igazából az új ingatlanokhoz érve rajzolódik ki, ezen a területen ugyanis számottevő eltérést mutat a két elemzés. Míg az Ecostat anyaga az elkövetkező hat hónapra 8.9%-os drágulást vetít előre, addig a GKI 2006-ra 0.5-2%-os áremelkedést vár. (Ezek alapján meglehetősen nehéz eldönteni, mikor is kell bevásárolni...)

A használt lakás megvételével azonban úgy tűnik, megéri még kivárni, hiszen ezen a piacon egyértelműen árcsökkenésre számítanak a szakértők, melynek mértéke Pest megyében az 5%-ot is elérheti.

A piac természetesen alapvetően túlkínálatos, bizonyos részpiacokon azonban rendkívül aktív kereslet mutatkozik, így nehéz országos szinten átlagos áremelkedést előrejelezni. (Az átlag sok mindent elfed...)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?