Mennyit keresnek a brókerek? Aki beszél, kirúgják!

Pénzcentrum
2006. február 16. 15:00

Míg az amerikai pénzügyi élet nagymenői 2005-re rekord nagyságú, 21,5 milliárd dollárnyi prémiumot tehettek zsebre, elemzők szerint a hivalkodó pénzköltés mára kiment a divatból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Míg az amerikai pénzügyi élet nagymenői 2005-re rekord nagyságú, 21,5 milliárd dollárnyi prémiumot tehettek zsebre, elemzők szerint a hivalkodó pénzköltés mára kiment a divatból – írja az inforadio.hu.
 
Ma már teljesen elfogadhatatlan dolog feltűnősködni - véli Alan Johnson a Johnson Associates Inc. tanácsadó cég vezetője, hozzátéve, hogy már senki sem gyújt rá 20 dolláros bankjegyekkel, vagy iszik 5000 dolláros pezsgőt.
A legutóbbi év teljesítményéért járó bónuszok több ezer Wall Streeten dolgozó pénzügyi szakember számára millió dolláros extra jövedelmet jelentenek, főleg a befektetési bankárok körében. Az előző rekord-prémiumot, 19,5 milliárd dollárt 2000 végén fizették ki, egy évvel azelőtt, hogy a szeptember 11-i merényletek nem csak New Yorkot, hanem a gazdaságot is romokba döntötték.
Azért ha nem is látványosan, de természetesen elköltik az idei pénzeket is a Wall Streeten.A legnagyobb részét ingatlanba fektetik - mondja Susan Wachter, a Pennsylvániai Egyetem pénzügyi és ingatlan menedzsmentet oktató professzora. Népszerűek a luxusutazások is, de sok pénz megy el személyzetre is. A Hivatásos Komornyikok Nemzetközi Céhénél alig tudják kielégíteni az igényeket - mondja Charles MacPherson alelnök, hozzátéve, hogy egy főkomornyik akár 200 ezer dollárt is kereshet évente.
A nagy pénzeket azonban zárt ajtók mögött költik el. Ezt részben azzal magyarázzák a szakértők, hogy az emberek nem szívesen fedik fel, mennyit is kapnak, és nemcsak azért, mert számos cég a Wall Streeten elbocsátással fenyegeti azokat a dolgozóit, akik nyilvánosságra hozzák mennyit keresnek, hanem azért is, mert egy jobb, 2-3 milliós prémium után egy kisebb, mondjuk 1 millió dolláros bónusz azt a képet festheti, mintha nem dolgozott volna olyan jól az illető.

Ahhoz is lehet hasonlítani a helyzetet, mint amikor egy pincér kisebb borravalót kap - mondja Alan Johnson - a különbség csak az, hogy amikor 1 millió dollárt kap az ember, akkor senki nem fogja sajnálni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?