6 °C Budapest

Lazítana a FIDESZ

Pénzcentrum
2006. február 15. 09:40

Módosítást kezdeményez az új felsőoktatási törvényben a Fidesz. Szerintük ugyanis az lenne megfelelő, ha nem az alapképzésben végzettek számától, hanem tudásától függene, hányan vehetnek részt mesterképzésben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Módosítást kezdeményez az új felsőoktatási törvényben a Fidesz. Szerintük ugyanis az lenne megfelelő, ha nem az alapképzésben végzettek számától, hanem tudásától függene, hányan vehetnek részt mesterképzésben – írja az edupress.hu.
A jogszabály szerint ugyanis a mesterképzésre felvehető államilag támogatott hallgatói létszámkeret az adott évet megelőző harmadik évben megállapított új belépők létszámkeretének harmincöt százaléka. Az oktatási miniszter a Felsőoktatási és Tudományos Tanács javaslatának figyelembe vételével határozza meg, hogy hány államilag támogatott hallgatói hellyel rendelkezik egy-egy felsőoktatási intézmény.
A Fidesz szerint ez a szabály túl merev, ezért olyan módosítást szerveznek, amely szerint "az egyetemek kapacitása és a mesterképzésre felvételizők tudása döntené el, hogy hány államilag finanszírozott férőhelyet létesít az állam". Sió László a Magyar Hírlapnak azt mondta, "jelenleg a hatvankétezer államilag finanszírozott férőhelyből tizenkétezer a felsőfokú szakképzésé, amelyen azonban csupán négy-ötezren tanulnak. Van még szabad kapacitás a rendszerben, nem okozna többletköltséget a módosítás".
Egyetért a szabályozás elvével Klinghammer István, a Magyar Rektori Konferencia elnöke. "Természetes, hogy vannak gyengébb és erősebb évfolyamok, a hullámzás pedig hosszútávon kiegyenlítődik" - mondta, hozzátéve: emiatt nincs értelme ragaszkodni minden évben egy "kőbe vésett" számhoz. Azt is említette a rektor, hogy az éves finanszírozás miatt problémát okozhat az ingadozás, mely az évfolyamok teljesítményének eltéréséből következik.
Sió László megerősítette az ellenzéki párt politikusainak korábbi nyilatkozatait, amelyek szerint a Fidesz a felsőoktatásba jutáshoz kötelezővé tenné az emelt szintű érettségit a felvételi tárgyakból, valamint, megadná a lehetőséget az intézményeknek a választásra: osztott vagy osztatlan képzésben oktatnak egyes szakokon, például a művész- és tanárképzésben.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?