Atomháború a küszöbön? - Bush már dörzsöli a tenyerét...

Pénzcentrum
2006. február 13. 11:00

Az USA katonai stratégái már átfogó támadást tervezgetnek Irán ellen, melynek keretében nehézbombázókkal és tengeralattjárókról indítható ballisztikus rakétákkal pusztítanák el az atomreaktorokat. A Sunday Times információi szerint az Egyesült Államok minden eszközzel meg kívánja akadályozni, hogy Irán atombombát állítson elő, a keretekbe így szükség esetén a háború is belefér.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Lapinformációk szerint a támadássorozat csak akkor indul meg, ha diplomáciai úton nem sikerül visszavonulásra kényszeríteni Iránt. Nem túl bíztató, hogy néhány napja az iráni vezetés leszögezte, készek ninden diplomáciai szálat megszakítani a külvilággal, ha az ügy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerül.

Irán a hivatalos közlések szerint az atomenergiát csak polgári célokra használná fel, a külvilág azonban attól retteg, hogy titokban fegyvereket gyártana az ország.

A Pentagon tanácsadója a Sunday Times-nak állítólag elmondta, hogy a jelenlegi folyamatok semmiképp sem tartoznak az általános készülődés forgatókönyvéhez, az elmúlt hónapokban az USA egyértelműen magasabb sebességi fokozatba kapcsolt.

Politikai elemzők szerint egy esetleges támadás igencsak próbára tenné a brit-amerikai viszonyt is, mivel Bush „egyszerű” politikájával szemben Blair állítólag attól tart, egy újabb ország eltiprása csak az erőszak fokozódásához vezetne.

A lap által közölt tervek szerint a B2-es bombázók Missouriból szállhatnának fel és a teljes siker ugyan megkérdőjelezhető (mivel számos nukleáris létesítményt a felszín alá rejtettek), a nukleáris programot azonban jelentősen visszavetné a támadás.

Bush személy szerint csak annyit mondott, hogy a diplomáciai megoldást preferálja, szükség esetén azonban nem riad vissza a háborútól sem.

A Sunday Telegraph szerint az USA-nak maximum két éve van a háborúig, addigra ugyanis Irán közel kerülhet az atombomba előállításához, amit semmiképp nem kellene megkockáztatni...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?