8 °C Budapest

Nem adtak teát, milliókba került a bírság!

Pénzcentrum
2006. február 10. 10:10

Minden ötödik úgynevezett hideg munkahelyen találtak szabálytalanságot az ellenőrök, a kiszabott bírság kétmillió forint. A legtöbbször az fordult elő, hogy nem adtak forró teát a dolgozóknak, pedig ez az alacsony hőmérséklet miatt kötelező - írja a magyarorszag.hu

 
Minden ötödik úgynevezett hideg munkahelyen találtak szabálytalanságot az ellenőrök, a kiszabott bírság kétmillió forint. A legtöbbször az fordult elő, hogy nem adtak forró teát a dolgozóknak, pedig ez az alacsony hőmérséklet miatt kötelező – írja a magyarorszag.hu
Összesen 265 munkahelyet ellenőriztek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) munkatársai ahol több mint négyezer munkavállalót foglalkoztatnak hidegnek minősülő munkakörnyezetben. Ezeken a helyeken a munkaidő felében a napi középhőmérséklet szabadban a plusz négy fokot, zárt térben a plusz tíz fokot nem éri el.
Az ellenőrök azt tapasztalták, hogy a munkáltatók a munkahelyek 7,5 százalékában nem gondoskodtak a dolgozók megfelelő védőöltözetéről, 8,7 százalékuk nem biztosított melegedő és szociális helyiséget, és 7,2 százalékuk nem adta ki az óránként járó pihenőidőt.

A hideg munkahelyeken továbbá biztosítani kell az ötvenfokos cukros teát, ezt a munkahelyek 16 százaléka mulasztotta el. A vizsgált munkaterületek több mint 21 százalékában kellett intézkedni, és mintegy kétmillió forint értékben szabtak ki bírságot az ellenőrök.  

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?