16 °C Budapest

Best of Orbán

Pénzcentrum
2006. február 10. 16:10

A tegnapi napon az MSZP választási ígéreteiből szemezgettünk, most pedig két Orbán Viktorral készült interjúból emelünk ki néhány gyöngyszemet.

Az első interjú ma reggel készült a Magyar Televízió „Napkelte" című műsorában. Ebben Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarországon a gazdaság bajban van, ám a problémákat nem lehet megszorításokkal orvosolni.
 
„Nem akarjuk az embereket meggyőzni arról, hogy hogyan élnek," mert azzal ők tisztában vannak. A Szövetség elnöke szerint az emberek rosszabbul élnek, mint korábban. A parlamenti választások alkalmával a polgárok eldöntik, hogy melyik irányra voksolnak, milyen jövőt választanak.
A műsorvezető felvetésére elmondta, hogy a munkahelyteremtő intézkedésekkel kapcsolatban meg kell kérdezni azokat is, akik az embereket foglalkoztatják. A vállalkozók a Gazdasági Konzultáció kapcsán egy tíz pontból álló javaslatot tettek az asztalra.
Az egykulcsos adórendszerrel kapcsolatban elhangzott: a vállalkozói rétegnek ez kedvező lenne – megszűnne a jelenlegi bonyolultság a bevallásban – de egyelőre nem látni, hogy a családi adózást hogyan lehet az egykulcsos rendszerbe beilleszteni. Orbán Viktor leszögezte: szeretné, ha az alkotmány rögzítené, hogy a magyar állam elismeri a gyermeknevelés költségeit. Ahogyan más vállalkozásoknál, úgy a gyermeknevelésnél is le lehessen írni bizonyos költségeket és ezt az adórendszeren keresztül lehet megvalósulni. Az a jó adórendszer, amely a gyermeknevelést, a munkát és a családot össze tudja kapcsolni.
 
Bármelyik párt nyeri is a választásokat, valamit tennie kell a gazdasággal – hangzott a felvetés. Erre válaszolva a Fidesz elnöke elmondta, hogy a többi politikai szereplővel azonos a helyzetértékelés: baj van. Ma minden embernek több mint egymillió forint nyomja a vállát államadósság formájában. Az állami gazdálkodás komoly válságban van. A helyzet megoldására semmiképpen sem lehet megszorításon alapuló gazdaságpolitika, a megoldás kulcsa a munkahelyteremtésben van.
Ha a Fidesz nyeri meg a választásokat, akkor felére csökkenti az autópálya-matricák árát és megépíti a 4-es metrót is – fogalmazott Orbán Viktor tegnap a Tv2 “Tények" című műsorában.
 
Orbán Viktor a műsorban elmondta, hogy a tb-járulék 10%pontos csökkentése 19%-ra új munkahelyeket hoz létre, és segít megvédeni a meglévő álláshelyeket is. Ez nem ígéret, hanem megoldási javaslat.
A július elsejétől tervezett járulékcsökkentés 200 ezer új munkalehetőséget eredményezhet. Ehhez hozzátette még: a már meglévő, ám jelenleg be nem jelentett munkahelyek is átkerülhetnek a fehér gazdaságba, ha csökkennek a munkáltatók terhei. A ma uralkodó munkaellenes szemléletet meg kell változtatni, ennek eszköze a tb-járulék mérséklése.
A foglalkoztatási mutatókról szólva megjegyezte, hogy az csak hókusz-pókusz. Hiszen az országjárás bőséges tapasztalatot adott arról, hogy az emberek milyen nehezen találnak munkát, milyen méltatlan az idősebb munkavállalók helyzete. A Fidesz célkitűzése az, hogy mindenki aki akar, dolgozhasson. A 14. havi nyugdíj bevezetése is annak a függvénye, hogy a járulékcsökkentés hatására mennyire dinamizálódik a gazdaság. Egy kormányzati cikluson belül bevezethető a 14. havi nyugdíj, ami egyfajta családtámogatási rendszerben is értelmezhető, hiszen sok nyugdíjas támogatja a fiatalokat.
 
Az euró bevezetésével kapcsolatban a Szövetség elnöke kijelentette: kétségei vannak a 2010-es dátummal kapcsolatban.
Magyarország építi a világon a legdrágábban az autópályákat – szögezte le Orbán Viktor. Kiemelte, hogy a gépkocsi nem kényelmi cikk, hanem a munkahely keresésnek és megtartásának az eszköze. A Szövetség elnöke elmondta: az autópálya-matricák árát meg kell felezni. Ha pedig a Fidesz alakít kormányt, akkor megépíti a 4-es metrót. Hozzátette, hogy elfogadható az 5-ös metró vonala is és cél egy külvárosi vasútrendszer létrehozása mindemellett, ami összekapcsolja a metrót és a vasutat, ezzel segítve sok százezer dolgozó ember közlekedését.

Az egészségüggyel kapcsoltban elhangzott: a Fidesz semmit nem akar eladni, hanem állami felelősségi körben akarja tartani a magyar egészségügyet, mert az nem üzlet. A parlamenti választás a szabadság és a közakarat ünnepe – mondta Orbán Viktor hozzátéve, hogy minden megtesz azért, hogy ez így is maradjon.

Kapcsolódó cikkek:

Feri jobban beszél, egyre jobban...

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem