7 °C Budapest

Torgyán: "Megtámadhattuk volna a Kijev-Moszkva tengelyt"

Pénzcentrum
2006. február 8. 11:40

Torgyán Józsefet az egykori pártelnököt és agrárminisztert reggel kilenctől délután háromig hallgatta meg tanúként a bíróság a Szabadi Béla elleni büntetőperben.

 

Torgyán Józsefet, az egykori pártelnököt és agrárminisztert, reggel kilenctől délután háromig hallgatta meg tanúként a bíróság a Szabadi Béla elleni büntetőperben.

 

Szabadi Bélát a földművelésügyi tárca volt politikai államtitkárát és társait milliárdos kárt okozó hűtlen kezeléssel vádolják. Szabadi, első osztályon tett államtitkári utazásai (mert a kormány lejáratása lett volna, ha nem utazik méltóképpen - mondta Torgyán doktor), egy kukoricaexport nyilvános, valamint a Ferencváros focicsapatának bújtatott állami támogatása, illetve a miniszteri hatáskörök törvénysértő átvétele miatt állt a bíróság előtt.

 

A hirszerzo.hu írása szerint a volt kisgazdavezér egyértelműen kiállt az általa korábban pénzügyi zseninek, most pedig nagy munkabírású, remek gazdasági szakembernek titulált vádlott mellett. "Kérem szépen, mindjárt elmondom, tanácselnök asszony" A sajátos stílusát most is megőrző Torgyán a bírónő felszólítására sem volt hajlandó leülni, mert csak a vádlottak padjára, Szabadi mellé lehetett volna; szerinte ő maga csak azért nem lett vádlott, mert már a ’90-es évek elején rögzítette, hogy nem hajlandó aláírni semmilyen pénzügyi tranzakciót. „Ha egyszer csak 10 forintot is utalványoztam volna, akkor rögtön megindul ellenem az eljárás különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelés miatt” – próbált tréfálni.

 

Torgyán szerint Szabadi „valóságos csodát művelt”, „éjt-nappallá téve dolgozott”, nemegyszer találkoztak például éjfélkor a minisztériumban, amikor már a lámpák sem égtek, hogy együtt botorkáljanak le a sötétben. Szerinte Orbán is csak felsőfokban beszélt Szabadiról, és sajnálja, hogy ezt a kormányülések szó szerinti jegyzőkönyvének hiánya miatt okiratok nem támasztják alá.

 

Szabadi szerint Orbán hiányosan hozta nyilvánosságra az őt első osztályon tett utazásai miatt elmarasztaló Kehi-jelentést, és Torgyán is azt állította, ha tudja, hogy egy ’97-es kormányrendelet kifejezetten tiltja ezt az államtitkárok számára, akkor kezdeményezi a megváltoztatását, mert a gyakorlat ennek az ellenkezője volt, és egyébként is, „annak betartása lejáratta volna Magyarországot”.

 

Torgyán semmit nem tudott 100 ezer tonna Oroszországba exportált kukorica, tonnánként  2000 forintos állami támogatásáról. Szerinte inkább az történt, hogy megsemmisítésre váró, lejárt szavatosságú gabonát adtak el az általa következetesen Orosz Birodalomnak nevezett országba. Erről a bíróságnál előterjesztett iratok szerint Torgyán Járai Zsigmond pénzügyminiszterrel egyezett meg. A volt miniszter szerint azonban a koalíciós partner ezt a törekvést is "hátba támadta". A holland-magyar mezőgazdasági együttműködésből sem lett semmi, bár így "megtámadhattuk volna a Kijev-Moszkva-tengelyt".

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem