Politika-biznisz - Legyen Ön is milliomos!

Pénzcentrum
2006. február 8. 09:50

Alapítson pártot! Megéri, még akkor is, ha a parlamenti bejutás esélytelen. Elég ugyanis egy százalék ahhoz, hogy a utána jogosulttá váljon az állami támogatásra az elkövetkező négy évben - írja mai számában a Napi Gazdaság

Alapítson pártot! Megéri, még akkor is, ha a parlamenti bejutás esélytelen. Elég ugyanis egy százalék ahhoz, hogy a utána jogosulttá váljon az állami támogatásra az elkövetkező négy évben – írja mai számában a Napi Gazdaság
 
Nem keserednek el a kis pártok, ha képviselőik nem szereznek elég szavazatot a parlamentbe jutáshoz, ugyanis elég ha sikerül elérniük az 1 százalékot a területi listán – ez biztosítja ugyanis az állami támogatásokat a ciklus alatt is a kívül maradottaknak.
Ebben a ciklusban összesen 784,8 millió forinton osztozott három, a 2002-es országgyűlési választáson a fentiek szerint eljárt párt: a Centrum, a MIÉP és a Munkáspárt. Közülük a legtöbbet, 348 millió forintot a MIÉP kapta, míg a Munkáspártnak szerényebb eredménye miatt „be kellett érnie” 159,2 millióval, a Centrum pedig 277,6 millió forint bevételt könyvelhetett el. Illetve csak könyvelt volna, amit nem igazán tett meg. Ugyanis miután a kis pártok állami pénzeket is felhasználnak, nem kerülhetik el az Állami Számvevőszék ellenőrzéseit. Az eredmény lehangoló: a számvevők a sorozatosan felmerülő, lényeges hibák miatt már többször javasolták, hogy oldják fel a számviteli és a pártok gazdálkodását szabályozó törvény közötti ellentmondásokat.
Az ÁSZ jelentése szerint a MIÉP-nél 2003-ban a szervezetek huszonkét, 2004-ben ötvenegy százaléka nem számolt el bevételeivel és kiadásaival. Mivel a párt helyi szervezeteinek egyharmada késett vagy nem is foglalkozott a könyvelése elkészítésével, a zárlati munkálatok nem történtek meg határidőre.
A Munkáspárt esetében előfordult, hogy az éves mérleget és eredménykimutatást egy évvel a határidő után adták le. A rendszeres késedelem oka az ÁSZ szerint az, hogy a párt nyolcszáznál több szervezetét tömörítették 42 gazdasági egységbe, de nem gondoskodtak az átszervezés szakszerű irányításáról, lebonyolításáról. A párt a bevételeiről nem adott hiteles képet, a jelöltállítás arányában kapott 12 millió forintos állami támogatást például rossz jogcímen szerepeltette.
A Centrumnál még durvább hiányosságok voltak, a párt a ténylegesnél harminc százalékkal több bevételt könyvelt el, a kiadási oldalról pedig lefelejtett 26,6 millió forintot. A Centrum számviteli szabályozása az ÁSZ szerint ellentmondásos és számos hiányossága van, a helytelen könyvelés miatt a párt beszámolóiban lényeges hibák vannak.
A pártok a jelentések szerint jogszerű forrásokból tevékenykedtek, a költségvetési támogatást tagdíjbevétellel, adományokkal, kamattal, árfolyamnyereséggel vagy ingatlan-bérbeadásból egészítették ki.
Az ÁSZ-jelentések és az éves költségvetési támogatások összevetéséből az derül ki, hogy a „kicsik” közül a MIÉP függ leginkább az államtól, a Munkáspárt 2003-ban bevételei közel 35 százalékát szerezte más forrásból, míg a Centrum élvezi a legnagyobb függetlenséget a maga 40 százalékos privát bevételeivel.

A fent említett  három párt részesedése több mint 8 százaléka annak, amit a parlamentbe jutó pártok kaptak a ciklus során. Utóbbiak, illetve a hozzájuk köthető alapítványok szintén szép summához jutnak még a költségvetésből: az idén például 1,12 milliárd forinton osztozik a négy alapítvány. A ciklus ideje alatt az MSZP 3876,8 millió, a FIDESZ 3269,6 millió, az SZDSZ 1128 millió, az MDF pedig 1136,4 millió forintot kapott állami támogatásként.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?