2 °C Budapest

Még több pénzt húz ki a zsebedből az állam!? Sokba kerül a hallgatás!

Pénzcentrum
2006. február 6. 10:24

Új fizetési kötelezettséget vezettek be magánszemélyek számára ettől az évtől, a 4 százalékos egészségügyi hozzájárulást. Érdemes már most megismerkedni az új fizetnivalóval, ugyanis az is könnyen elképzelhető, hogy büntetőkamatokkal "honorálják" a késve fizetőket

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Új fizetési kötelezettséget vezettek be magánszemélyek számára ettől az évtől, a 4 százalékos egészségügyi hozzájárulást. Érdemes már most megismerkedni az új fizetnivalóval, ugyanis az is könnyen elképzelhető, hogy büntetőkamatokkal „honorálják” a késve fizetőket – írja a Világgazdaság.
 
A kormány szándéka az volt az új teher bevezetésével, hogy beszedjen némi bevételt a vállalkozásoktól, mivel ezek általában a minimálbér után fizetik a járulékokat. A kormányzat számításai szerint egy emberre 400 ezer forint egészségügyi kiadás jut, ezért ennyi bevételt várnak minden magánszemélytől. Éppen ezért aki után a munkáltatója nem fizet éves szinten 400 ezer forint járulékot, az bizonyos jövedelmek megszerzése esetén 4% ehot is fizet január elseje után.
A fizetési kötelezettség érinti a vállalkozásból kivont jövedelmeket és az árfolyamnyereségből származó jövedelmet is. Ezenkívül az ingatlan bérbeadásából származó, egymillió forintot meghaladó jövedelemre is vonatkozik a 4 százalékos fizetési kötelezettség, kivéve, ha bérbeadó magánszemély és benn lakik az ingatlanba. Ugyanakkor ebben az esetben is meg kell fizetni a járulékot, ha a lakást saját vállalkozásának adja bérbe. Szintén meg kell fizetni ezt az ehot a 25 százalékos és a 35 százalékos személyi jövedelemadóval adózó osztalék, valamint az egyéni vállalkozó osztalékjövedelme után.
Azonban érdemes élni a törvény átmeneti rendelkezései által nyújtott lehetőségeivel. Ez ugyanis arra ad lehetőséget, hogy az egyéni vállalkozó a 2005. évi osztalékalapja után, illetve a társas vállalkozás tagja a 2005. évi jóváhagyott osztalék után még ebben az évben felveszi.
Tehát a magánszemélynek két feltétel együttes teljesülése esetén kell a plusz 4 százalékot befizetnie az államkasszába. A két feltétel egyike ha a foglalkoztatója nem fizette meg utána az évi 400 ezer forintot. A másik feltétel pedig, hogy a fent említet jövedelmek közül legalább egyel rendelkezik, amiből vonható a 4 százalék.

Amennyiben a magánszemély nyilatkozik arról, hogy az adott évben a 400 ezer forintos egészségbiztosítási járulékot a munkáltatója levonta vagy ő maga megfizette, vagy vélhetően az év végére az általa befizetett járulék eléri a felső határt, akkor a külön adózó jövedelmekből nem kell levonni a 4 százalékot. Azonban, ha valakinek a nyilatkozata ellenére mégsem éri el a befizetett járuléka a 400 ezer forintot, akkor büntetésként a 4 százalék felül még 6 százalékot kell a személyi jövedelemadó – bevallásában bevallani és befizetni. Aki esetleg több ehot fizet be mint 400 ezer forint, az a túlfizetést az adóbevallásnál igényelheti vissza. Természetesen csak az általa befizetett 4 százalékos részből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?