28 °C Budapest

Hányan dolgoznak feketén Magyarországon?

Pénzcentrum
2006. február 6. 08:21

Magyarországon a szürkegazdaság GDP-hez viszonyított arányát 16-20%-ra becslik a szakértők. Gyurcsány Ferenc tavaly többször hangoztatta, hogy a szürkegazdaság évente átlagosan 3,000 milliárd Ft-tal rövidíti meg a költségvetést.

Magyarországon a szürkegazdaság GDP-hez viszonyított arányát 16-20%-ra becslik a szakértők. Gyurcsány Ferenc tavaly többször hangoztatta, hogy a szürkegazdaság évente átlagosan 3,000 milliárd Ft-tal rövidíti meg a költségvetést – írja a Napi.

Becslések szerint az inaktívak mintegy harmada dolgozhat feketén. A KSH adatai szerint a 15-64 éves munkaképes korú lakosságból 2.5 millióra tehető az inaktívak száma, így kb. 800 ezren dolgozhatnak feketén.

Számítások szerint, ha őket is bejelentenék a jelenlegi minimálbérre és a munkaadók fizetnék is utánuk a közterheket, az egy év alatt 204 mrd Ft-os bevételt jelentene az államnak.

A feketefoglalkoztatás visszaszorítása természetesen meglehetősen lassú folyamat, így rövid távon a fenti összegnek csak a töredékére számíthat az állam.

A szürkegazdaság méretére utalhat, hogy az SZJA-bevallások alapján összesített jövedelem és a KSH felmérése (a háztartások kereset jellegű jövedelme) között 1,300 milliárdos a különbség.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?