Hányan dolgoznak feketén Magyarországon?

Pénzcentrum
2006. február 6. 08:21

Magyarországon a szürkegazdaság GDP-hez viszonyított arányát 16-20%-ra becslik a szakértők. Gyurcsány Ferenc tavaly többször hangoztatta, hogy a szürkegazdaság évente átlagosan 3,000 milliárd Ft-tal rövidíti meg a költségvetést.

Magyarországon a szürkegazdaság GDP-hez viszonyított arányát 16-20%-ra becslik a szakértők. Gyurcsány Ferenc tavaly többször hangoztatta, hogy a szürkegazdaság évente átlagosan 3,000 milliárd Ft-tal rövidíti meg a költségvetést – írja a Napi.

Becslések szerint az inaktívak mintegy harmada dolgozhat feketén. A KSH adatai szerint a 15-64 éves munkaképes korú lakosságból 2.5 millióra tehető az inaktívak száma, így kb. 800 ezren dolgozhatnak feketén.

Számítások szerint, ha őket is bejelentenék a jelenlegi minimálbérre és a munkaadók fizetnék is utánuk a közterheket, az egy év alatt 204 mrd Ft-os bevételt jelentene az államnak.

A feketefoglalkoztatás visszaszorítása természetesen meglehetősen lassú folyamat, így rövid távon a fenti összegnek csak a töredékére számíthat az állam.

A szürkegazdaság méretére utalhat, hogy az SZJA-bevallások alapján összesített jövedelem és a KSH felmérése (a háztartások kereset jellegű jövedelme) között 1,300 milliárdos a különbség.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?