32 °C Budapest

Fejfájást okoz a szesz és a cigi

Pénzcentrum
2006. február 6. 09:00

Tavaly 13.5 milliárd szál legálisan árult cigaretta fogyott hazánkban, mely mintegy 2 milliárdos visszaesés 2004-hez képest. A teljes piac becslések szerint 18.5 milliárd szálra tehető, melynek 25-28%-át teheti ki az illegális forgalom.

Tavaly 13.5 milliárd szál legálisan árult cigaretta fogyott hazánkban, mely mintegy 2 milliárdos visszaesés 2004-hez képest. A teljes piac becslések szerint 18.5 milliárd szálra tehető, melynek 25-28%-át teheti ki az illegális forgalom – írja a Napi.

 

A feketekereskedelem miatt egyes számítások szerint 70-75 milliárd Ft jövedéki adó esik ki, a szigorodó vámellenőrzések azonban időnként már éreztetik hatásukat.

 

Az égetett szeszek piacán a hazai gyártók az egy főre jutó fogyasztásból 1.5-1.6 litert adnak, a legálisan működő bérszeszfőzdék további 0.6-0.7 litert tesznek ki, a feketekereskedelemből így a Szeszipari Szövetség adatai szerint 1.2-1.3 liter származik, mely 20 milliárd Ft körüli jövedékiadó-kiesést okoz. A VPOP szerint azonban az illegális piac ennél kisebb, a kiesést 10 milliárd Ft-ra becslik.

 

A borkereskedelemben mintegy 20-25%-os a fogyasztókhoz adózatlanul jutó termékek részaránya, mely 4-8 milliárd Ft közé tehető adókiesést okoz.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?