Garázsműhelyek, kisboltok rettegjetek! Az APEH mindenkit figyel!

Pénzcentrum
2006. február 3. 10:45

Az APEH által a közelmúltban megállapított ágazati nyereségességráták (eredmény/nettó árbevétel) alkalmazása az ellenőrzésben a kisebb cégeket érintheti érzékenyen - vélik az adószakértők.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
– írja a Napi Gazdaság
Ezeket a nyereségességi rátákat megyénként határozta meg a hivatal, s azok a cégek, amelyek e mutató felét nem érik el, ellenőrzésre számíthatnak. Az "egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység" esetében például 5-10, az építőanyag-nagykereskedelemnél 1-5, a gépjármű-javításnál pedig 3-8 százalékos arányt állapítottak meg az APEH szakemberei. A ráta a garázsműhelyek és a kisebb, számla nélkül javító egységek körében okozhat riadalmat - mondta szolnoki Opel-márkakereskedést üzemeltető Investa Kft. gazdasági igazgatója. Polgár Zoltán hozzátette: a Jász-Nagykun-Szolnok megyében érvényes 4 százalékos nyereségességi arányt "illik" teljesítenie a cégeknek, különben bezárhatják a boltot.

Varga Andrea, a CitroënWallis szalon gazdasági vezetője ugyan furcsának találta az adóhivatal ötletét, ám a Budapestre vonatkozó 8 százalékos nyereségességi rátát megfelelőnek tartja. Egy, neve elhallgatását szállodapiaci szakértő szerint az APEH módszerének eredményessége vitatható. Mint mondta, a problémát az jelenti, hogy sok cég általában eltitkolja az árbevételt, vagyis nem ad számlát. Ebből adódóan a nettó árbevétel szerint megállapított ráta félrevezető lehet. Vidéken számos társaság nullszaldóval zárja a múlt évet, ráadásul sor kerülhet olyan rendkívüli eseményekre, amelyek kedvezőtlenül befolyásolhatják a cég nyereségességét - fogalmazott a szakember.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?