28 °C Budapest

Trabant vagy Audi ? Magyar Bálint már választott

Pénzcentrum
2006. február 2. 15:00

Trabant és Audi - így jellemezte a régi és a tervezett új diákigazolvány közti különbséget Magyar Bálint oktatási miniszter. - írja az edupress.

Trabant és Audi - így jellemezte a régi és a tervezett új diákigazolvány közti különbséget Magyar Bálint oktatási miniszter. – írja az edupress.hu
Az oktatási tárca álláspontja szerint az új rezgőkörös kártyára azért van szükség, mert ez felel meg az új, korszerű beléptető rendszereknek. A rezgőkörös kártya ugyanis kontaktus nélkül is tud kommunikálni, tehát nem kell bedugni az olvasóba, csak hozzá kell érinteni az érzékelőhöz, és már bent is vagyunk a kollégiumban. Az új "diák" ezenkívül az elektronikus aláírást is tudná tárolni.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mostani kártya is alkalmas - illetve alkalmas lenne - számos feladatot megoldani. A bökkenő csak ott van, hogy pont arra nem használják amire alapvetően szolgálna. Ugyanis többek között lehet vele fénymásolni, internetezni, valamint a büfében vagy a kávé- és túrórudi- automatában fizetni. Beléptető rendszer is működik a jelenleg használt diákigazolvánnyal, bár kétségkívül ezzel lassabb a bejutás, és megeshet, hogy a sok ki-be húzogatáskor eltörik a kártya. De nem használják a kártyában lévő chipet a  hallgatók azonosítására. Így az intézmények a jelenlegi diákigazolvánnyal megoldhatnák a hallgatók beléptetését a Neptun vagy ETR rendszerben, a számítógéptermekbe, a könyvtárakba vagy a kollégiumokba is. A "diákkal" már most is lehetne azonosítani a hallgatót a TO-n, így egyszerűbb lenne az ügyintézés. Sőt ez a kis chipkártya elektronikus pénztárcával is rendelkezik. Így ha erre raknák a jegyzettámogatást, akkor megoldható lenne, hogy valóban jegyzetet vegyen a hallgató ebből az összegből.
Tehát a meglévő kártya adottságainak kihasználása helyett inkább egy új kártya kibocsátását választották a minisztériumban. Mindannak ellenére, hogy a chipes "diák" '98 óta létezik, még az elmúlt években is szereztek be az egyetemek és főiskolák olyan beléptető vagy azonosító rendszereket, amelyek egy másfajta kártyát használnak. Ezek költségeit nem egyszer a hallgatókkal finanszíroztatják, akik így fizetnek az állami "diákért" és helyi kártyáért is.
Az új "diák" bevezetésekor - a tárca ígéretei szerint – jelentősen megcsappanhat a diákkal való visszaélések száma. Nyomon követhető lenne, hogy egy hallgató hány intézménybe jár egyszerre, és hogy kell-e fizetnie az oktatásért, vagy sem. Megszűnne a matricabiznisz is, ugyanis jelenleg a 67 százalékos utazási kedvezmény nagyon megéri azt az öt-tízezer forintot, amibe egy illegálisan beszerzett azonosító matrica kerül. Igaz, ehhez a kalauzokat is fel kellene szerelni diákigazolvány-azonosító eszközzel, ami az állam szerint nagyon sokba kerül. Azonban, ha azt számoljuk, hogy az elmúlt hét évben hányan vásároltak hamis matricával kedvezményes jegyet vagy bérletet, akkor kérdéses, hogy mi a drága! Ráadásul matricát beszerezni az is tud, aki már nem egyetemista.
Az igazolványok árával kapcsolatban a miniszter korábban úgy nyilatkozott, a diákoknak ezután sem kell, ahogy eddig sem kellett az igazolvány teljes árát kifizetniük. Jelenleg a diákok az egyetemek, főiskolák esetén 1600 forintot fizetnek az igazolványért. Ebből 1360 forint a kártya előállításának költsége, 140 forint az eljárási díj, vagyis az adatfeldolgozás, illetve egyéb eljárási díjak fedezése. Az összegből 70 forintot kap minden intézmény minden tanuló után. A kormányrendeletben meghatározott díjak alapján úgy tűnik, a tanulók mégis a kártya teljes díját fizetik. Az ezen felüli fenntartási és előállítási díjakról a diákigazolványokra vonatkozó kormányrendelet ugyanis nem rendelkezik.
Kapcsolódó cikkek:
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?