8 °C Budapest

Trabant vagy Audi ? Magyar Bálint már választott

Pénzcentrum
2006. február 2. 15:00

Trabant és Audi - így jellemezte a régi és a tervezett új diákigazolvány közti különbséget Magyar Bálint oktatási miniszter. - írja az edupress.

Trabant és Audi - így jellemezte a régi és a tervezett új diákigazolvány közti különbséget Magyar Bálint oktatási miniszter. – írja az edupress.hu
Az oktatási tárca álláspontja szerint az új rezgőkörös kártyára azért van szükség, mert ez felel meg az új, korszerű beléptető rendszereknek. A rezgőkörös kártya ugyanis kontaktus nélkül is tud kommunikálni, tehát nem kell bedugni az olvasóba, csak hozzá kell érinteni az érzékelőhöz, és már bent is vagyunk a kollégiumban. Az új "diák" ezenkívül az elektronikus aláírást is tudná tárolni.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mostani kártya is alkalmas - illetve alkalmas lenne - számos feladatot megoldani. A bökkenő csak ott van, hogy pont arra nem használják amire alapvetően szolgálna. Ugyanis többek között lehet vele fénymásolni, internetezni, valamint a büfében vagy a kávé- és túrórudi- automatában fizetni. Beléptető rendszer is működik a jelenleg használt diákigazolvánnyal, bár kétségkívül ezzel lassabb a bejutás, és megeshet, hogy a sok ki-be húzogatáskor eltörik a kártya. De nem használják a kártyában lévő chipet a  hallgatók azonosítására. Így az intézmények a jelenlegi diákigazolvánnyal megoldhatnák a hallgatók beléptetését a Neptun vagy ETR rendszerben, a számítógéptermekbe, a könyvtárakba vagy a kollégiumokba is. A "diákkal" már most is lehetne azonosítani a hallgatót a TO-n, így egyszerűbb lenne az ügyintézés. Sőt ez a kis chipkártya elektronikus pénztárcával is rendelkezik. Így ha erre raknák a jegyzettámogatást, akkor megoldható lenne, hogy valóban jegyzetet vegyen a hallgató ebből az összegből.
Tehát a meglévő kártya adottságainak kihasználása helyett inkább egy új kártya kibocsátását választották a minisztériumban. Mindannak ellenére, hogy a chipes "diák" '98 óta létezik, még az elmúlt években is szereztek be az egyetemek és főiskolák olyan beléptető vagy azonosító rendszereket, amelyek egy másfajta kártyát használnak. Ezek költségeit nem egyszer a hallgatókkal finanszíroztatják, akik így fizetnek az állami "diákért" és helyi kártyáért is.
Az új "diák" bevezetésekor - a tárca ígéretei szerint – jelentősen megcsappanhat a diákkal való visszaélések száma. Nyomon követhető lenne, hogy egy hallgató hány intézménybe jár egyszerre, és hogy kell-e fizetnie az oktatásért, vagy sem. Megszűnne a matricabiznisz is, ugyanis jelenleg a 67 százalékos utazási kedvezmény nagyon megéri azt az öt-tízezer forintot, amibe egy illegálisan beszerzett azonosító matrica kerül. Igaz, ehhez a kalauzokat is fel kellene szerelni diákigazolvány-azonosító eszközzel, ami az állam szerint nagyon sokba kerül. Azonban, ha azt számoljuk, hogy az elmúlt hét évben hányan vásároltak hamis matricával kedvezményes jegyet vagy bérletet, akkor kérdéses, hogy mi a drága! Ráadásul matricát beszerezni az is tud, aki már nem egyetemista.
Az igazolványok árával kapcsolatban a miniszter korábban úgy nyilatkozott, a diákoknak ezután sem kell, ahogy eddig sem kellett az igazolvány teljes árát kifizetniük. Jelenleg a diákok az egyetemek, főiskolák esetén 1600 forintot fizetnek az igazolványért. Ebből 1360 forint a kártya előállításának költsége, 140 forint az eljárási díj, vagyis az adatfeldolgozás, illetve egyéb eljárási díjak fedezése. Az összegből 70 forintot kap minden intézmény minden tanuló után. A kormányrendeletben meghatározott díjak alapján úgy tűnik, a tanulók mégis a kártya teljes díját fizetik. Az ezen felüli fenntartási és előállítási díjakról a diákigazolványokra vonatkozó kormányrendelet ugyanis nem rendelkezik.
Kapcsolódó cikkek:
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem