Lenyúlós ügyvédek - megdöbbentő számok az APEH-től

Pénzcentrum
2006. február 1. 10:00

Lesújtó az adómorál - és így a jogkövető magatartás - az ügyvédeknél, legalábbis ez a legfőbb megállapítása az APEH által tavaly 68 ügyvédnél végzett vizsgálatnak - írja a Világgazdaság. A lesújtó ellenőrzési eredmények miatt az APEH szerint a jövőben is szükség van ezen adózói kör fokozott ellenőrzésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Lesújtó az adómorál - és így a jogkövető magatartás - az ügyvédeknél, legalábbis ez a legfőbb megállapítása az APEH által tavaly 68 ügyvédnél végzett vizsgálatnak - írja a Világgazdaság.A lesújtó ellenőrzési eredmények miatt az APEH szerint a jövőben is szükség van ezen adózói kör fokozott ellenőrzésére.
Tavaly év végén egy külön akcióban 68 ügyvédi irodánál és egyéni ügyvédnél 74 vizsgálatot végzett az állami adóhatóság, ebből 63 egyes adókötelezettségek teljesítésére, illetve adatgyűjtésre, 11 pedig bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzés volt. Ez utóbbiak minden második adózónál találtak eltérést, ennek során összességében több mint 186 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg. Mindez azt jelenti, hogy az egy vizsgálatra jutó megállapítások aránya kirívóan magas, csaknem 17 millió forint volt, ötszöröse a más adózóknál tett megállapításoknak. Az egyes adókötelezettségek vizsgálatai során nem találkoztak ennyire kedvezőtlen helyzettel a revizorok: itt csak az esetek 17 százalékában, 11 esetben tártak fel mulasztást, emiatt 77 millió, vagyis átlag hétmillió forint mulasztási bírságot szabtak ki.
Az ellenőrzések során számos szabálytalanságra bukkantak a revizorok. Több esetben feltárták ügyvédek közreműködését korábban már gyanúsnak tekintett cégek adásvételében, sőt a cégbírósági kigyűjtés során az ellenőrök további cégeladásokban tárták fel ezek közreműködését. Több ügyvédnél és ügyvédi irodánál utólagos, illetve más adózóknál kapcsolódó vizsgálatokat kezdeményeztek az ellenőrök, mert olyan költségekre bukkantak, amelyek vélhetően nem az ügyvédi tevékenységhez kapcsolódtak. Gyakran előfordult, hogy a havi kifizetésekből levont szja-előleget, járulékokat nem fizették be a jogszabályban előírt határidőig. Nem volt ritka az sem, hogy az ügyvédi iroda a számlákat nem folyamatosan, sorszám szerint növekvően állította ki, hanem egy részüket üresen hagyta. A kiállított számlákon több esetben nem szerepelt a számlakibocsátó, illetve a vevő neve és címe. Előfordult többször is, hogy a vizsgálatra kijelölt ügyvéd havi díjazása a mindenkori minimálbérrel volt azonos. Az pedig gyakori volt, hogy a bevallott alacsony árbevételt szinte teljes mértékben költségként számolták el.
Az ellenőrök a földhivatal adatbázisából konkrét ügyleteket - például ingatlan-adásvételeket, vagyonszerződésekeket - is lekérdeztek, s gyakran kiderült, hogy az ügyvéd - bár a munkát elvégezte - bevételt ehhez kapcsolódóan nem számolt el. Az is előfordult, hogy az ügyvéd, azután követően könyvelte le és nyújtotta be 2003. és 2004. évi adóbevallását, miután megkapta az APEH-ellenőrzésről szóló értesítését
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG