17 °C Budapest

Tovább drágul a benzin, de van ahol csökken az ára!

Pénzcentrum
2006. január 31. 12:52

Publikálásra került a British Automobile Association legfrissebb, januári adatokon alapuló üzemanyag-körképe, melyből jól látszik, hogy hazánk továbbra is az európai középmezőnyben foglal helyet az árszínvonal tekintetében.

 

A britek havi két mintavétel alapján átlagolnak, majd az így kapott értékeket egy aktuális font árfolyammal saját fizetőeszközükre konvertálják. A kutatás, jellegéből adódóan természetesen torzíthat, így nem is elsősorban az abszolut összegekre érdemes figyelni, sokkal inkább az arányokra és a rangsorra.

 

Az egy hónappal korábbi állapothoz képest hazánk átugrotta Lengyelországot az ólmozatlan benzin árát rangsoroló listán, az előkelőbb helyezésünk azonban cseppet sem vígasztalja az autósokat, hiszen az ár tovább emelkedett.

 

Nem meglepő, hogy továbbra is az USA-ban a legolcsóbb a benzin az összehasonlításban szereplő országok közül, érdemes azonban egy pillantást vetni az áremelkedést bemutató grafikonra is, melyen előkelő helyet foglal el az alacsony bázisról induló ország is. (Hazánkban a brit adatok szerint januárban decemberhez képest 1.38%-kal emelkedett az ólmozatlan benzin átlagára.)

 

A dinamika vizsgálatakor szembetűnő, hogy Svájcban az üzemanyagok ára valamelyest csökkenni tudott az elmúét hónap során, míg például Svédország mindkét mezőnyben jelentős drágulást mutat.

 

A táblázatban az eredeti adatokat 367.85 forint/fontos árfolyammal számítottuk át.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?