Te is feketelistán vagy? - Milyen diplomát kell szerezni?

Pénzcentrum
2006. január 31. 10:45

Várhatóan nem romlanak a diplomás pályakezdők elhelyezkedési esélyei 2006-ban, középtávon pedig enyhe javulásra is lehet számítani - derül ki a Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet legújabb felméréséből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Várhatóan nem romlanak a diplomás pályakezdők elhelyezkedési esélyei 2006-ban, középtávon pedig enyhe javulásra is lehet számítani – derül ki a Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet legújabb felméréséből.

 

A GVI eredményei szerint a felsőoktatási intézmények és szakok szaporodása oda vezetett, hogy a jelentős minőségi eltérések miatt megugrott az alacsony piaci értéket képviselő diplomák száma. A kedvezőtlen folyamatok úgy lennének kiküszöbölhetők, ha az üzleti szféra és a felsőoktatás között szorosabb kapcsolat alakulna ki - írja a Világgazdaság.

 

A jelenlegi állapot szakértők szerint oda vezetett, hogy a legtöbb munkaadó feketelistákat alkalmaz a pályakezdők felvételénél, egyes intézmények negatív megkülönböztetésben részesülnek. (A listázás különösen jellemző a közgazdász pályakezdőknél.)

 

A GVI adatai szerint a marketinges pályakezdők elhelyezkedési esélyei az átlagnál rosszabbak, túlkínálatuk pedig várhatóan alig csökken majd. A verseny a közgazdasági vonalon élesedik, a jogászoknak és a tanároknak is nagy kihívást jelenthet azonban az álláskeresés.

 

A pályakezdők elsősorban a szakmai tapasztalat és a nyelvtudás terén maradnak el az elvárásoktól.

 

Várható bér és bérnövekedés tekintetében egyaránt az elemző közgazdászok állnak az élen: kezdésnek ők bruttó 223, két év múlva pedig 276 ezer Ft-ra számíthatnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?