2 °C Budapest

Egy család egy adó

Pénzcentrum
2006. január 31. 11:10

A családi adózás ötlete időről-időre felbukkan a politikában (leginkább a választási ígéretdömping oszlopos tagjaként), aztán ahogy jön a lelkesedés úgy el is tűnik. Pedig a családi adózással elérhető megtakarítások vonzóak ugyan, de a rendszenek van sötét oldala is és a feketefoglalkoztatást is serkentené. - írja mai számában a Magyar Hírlap

 
A családi adózás ötlete időről-időre felbukkan a politikában (leginkább a választási ígéretdömping oszlopos tagjaként), aztán ahogy jön a bevezetés körüli lelkesedés, úgy el is tűnik. Pedig a családi adózással elérhető megtakarítások vonzóak ugyan, de a rendszenek van sötét oldala is és a feketefoglalkoztatást is serkentené. – írja mai számában a Magyar Hírlap
A családi olyan adózási forma, amely a puszta jövedelem mellett azt is figyelembe veszi, hogy hány eltartott van a családban. Ezen adózási forma lényege, hogy a keresők jövedelmét összeadnák, majd elosztanák kettővel, tehát a két szülő ugyanakkora jövedelem után fizetné az adót. Természetesen van aki jobban járna ezzel az adózási fajtával, s van aki rosszabbul (és persze van akit egyáltalán nem érintene). Éppen ezért tennék választhatóvá ezt az adózási fajtát, jelezte Pokorni Zoltán. Gyerekekkel, vagyis ha a jövedelem nem kettő hanem több felé oszlana, kedvezőbb lenne a családi adózás (erről azonban nem esett szó).
Azonban a rendszernek vannak árnyoldalai is. Egyrészt ez az adózási forma a személyi jövedelemadózás alternatívája lenne, ami bonyolítaná az adózás adminisztrációját. A járulékokat ugyanis a tényleges jövedelem után vonnák, vagyis kétféle adóalapunk lenne egy szja/családi adó, amely fele-fele alapon működik, valamint egy járulékalap, amely az egyénileg kapott havi fix alapján alakul.

A feleződő jövedelemadó-alap a fekete munka felé terheli a családtagokat. Hiszen elég ha az egyik kereső minimálbérre (vagy egyáltalán nincs) van bejelentve. Ugyanis ekkor tudja a legtöbbet a családi adózással megtakarítani. Ám ha veszünk egy olyan családot, ahol mindkét szülő minimálbérren van , akkor hiába vezetik be a családi adózást, ők nem járnak jobban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem