Egy család egy adó

Pénzcentrum
2006. január 31. 11:10

A családi adózás ötlete időről-időre felbukkan a politikában (leginkább a választási ígéretdömping oszlopos tagjaként), aztán ahogy jön a lelkesedés úgy el is tűnik. Pedig a családi adózással elérhető megtakarítások vonzóak ugyan, de a rendszenek van sötét oldala is és a feketefoglalkoztatást is serkentené. - írja mai számában a Magyar Hírlap

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
A családi adózás ötlete időről-időre felbukkan a politikában (leginkább a választási ígéretdömping oszlopos tagjaként), aztán ahogy jön a bevezetés körüli lelkesedés, úgy el is tűnik. Pedig a családi adózással elérhető megtakarítások vonzóak ugyan, de a rendszenek van sötét oldala is és a feketefoglalkoztatást is serkentené. – írja mai számában a Magyar Hírlap
A családi olyan adózási forma, amely a puszta jövedelem mellett azt is figyelembe veszi, hogy hány eltartott van a családban. Ezen adózási forma lényege, hogy a keresők jövedelmét összeadnák, majd elosztanák kettővel, tehát a két szülő ugyanakkora jövedelem után fizetné az adót. Természetesen van aki jobban járna ezzel az adózási fajtával, s van aki rosszabbul (és persze van akit egyáltalán nem érintene). Éppen ezért tennék választhatóvá ezt az adózási fajtát, jelezte Pokorni Zoltán. Gyerekekkel, vagyis ha a jövedelem nem kettő hanem több felé oszlana, kedvezőbb lenne a családi adózás (erről azonban nem esett szó).
Azonban a rendszernek vannak árnyoldalai is. Egyrészt ez az adózási forma a személyi jövedelemadózás alternatívája lenne, ami bonyolítaná az adózás adminisztrációját. A járulékokat ugyanis a tényleges jövedelem után vonnák, vagyis kétféle adóalapunk lenne egy szja/családi adó, amely fele-fele alapon működik, valamint egy járulékalap, amely az egyénileg kapott havi fix alapján alakul.

A feleződő jövedelemadó-alap a fekete munka felé terheli a családtagokat. Hiszen elég ha az egyik kereső minimálbérre (vagy egyáltalán nincs) van bejelentve. Ugyanis ekkor tudja a legtöbbet a családi adózással megtakarítani. Ám ha veszünk egy olyan családot, ahol mindkét szülő minimálbérren van , akkor hiába vezetik be a családi adózást, ők nem járnak jobban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?