5 °C Budapest

Egy család egy adó

Pénzcentrum
2006. január 31. 11:10

A családi adózás ötlete időről-időre felbukkan a politikában (leginkább a választási ígéretdömping oszlopos tagjaként), aztán ahogy jön a lelkesedés úgy el is tűnik. Pedig a családi adózással elérhető megtakarítások vonzóak ugyan, de a rendszenek van sötét oldala is és a feketefoglalkoztatást is serkentené. - írja mai számában a Magyar Hírlap

 
A családi adózás ötlete időről-időre felbukkan a politikában (leginkább a választási ígéretdömping oszlopos tagjaként), aztán ahogy jön a bevezetés körüli lelkesedés, úgy el is tűnik. Pedig a családi adózással elérhető megtakarítások vonzóak ugyan, de a rendszenek van sötét oldala is és a feketefoglalkoztatást is serkentené. – írja mai számában a Magyar Hírlap
A családi olyan adózási forma, amely a puszta jövedelem mellett azt is figyelembe veszi, hogy hány eltartott van a családban. Ezen adózási forma lényege, hogy a keresők jövedelmét összeadnák, majd elosztanák kettővel, tehát a két szülő ugyanakkora jövedelem után fizetné az adót. Természetesen van aki jobban járna ezzel az adózási fajtával, s van aki rosszabbul (és persze van akit egyáltalán nem érintene). Éppen ezért tennék választhatóvá ezt az adózási fajtát, jelezte Pokorni Zoltán. Gyerekekkel, vagyis ha a jövedelem nem kettő hanem több felé oszlana, kedvezőbb lenne a családi adózás (erről azonban nem esett szó).
Azonban a rendszernek vannak árnyoldalai is. Egyrészt ez az adózási forma a személyi jövedelemadózás alternatívája lenne, ami bonyolítaná az adózás adminisztrációját. A járulékokat ugyanis a tényleges jövedelem után vonnák, vagyis kétféle adóalapunk lenne egy szja/családi adó, amely fele-fele alapon működik, valamint egy járulékalap, amely az egyénileg kapott havi fix alapján alakul.

A feleződő jövedelemadó-alap a fekete munka felé terheli a családtagokat. Hiszen elég ha az egyik kereső minimálbérre (vagy egyáltalán nincs) van bejelentve. Ugyanis ekkor tudja a legtöbbet a családi adózással megtakarítani. Ám ha veszünk egy olyan családot, ahol mindkét szülő minimálbérren van , akkor hiába vezetik be a családi adózást, ők nem járnak jobban.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?