2 °C Budapest

A szakadék szélén

Pénzcentrum
2006. január 31. 16:00

A Fidesz szerint a 2002. évi választások előtt, majd a kormányprogramban 10 ezer új kollégiumi férőhelyet ígértek a szocialisták és a szabad demokraták, mára kiderült: ennek jó, ha a fele megvalósul a kormány mandátumának lejártáig. - írja az edupress.hu

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
A Fidesz szerint a 2002. évi választások előtt, majd a kormányprogramban 10 ezer új kollégiumi férőhelyet ígértek a szocialisták és a szabad demokraták, mára kiderült: ennek jó, ha a fele megvalósul a kormány mandátumának lejártáig. – írja az edupress.hu
A Fidesz úgy látja, a kialakult helyzet oka, hogy sem a Medgyessy-, sem a Gyurcsány-kormány nem volt hajlandó érdemi forrást áldozni a felsőoktatási beruházásokra. Ehelyett a magántőke bevonásával, átláthatatlan módon és lényegesen drágább konstrukció keretében próbál építtetni - írta közleményében Sió László. Mint fogalmazott, a legdrágább megoldást választották: 20 év alatt az építési költség háromszorosát kell visszafizetni, ráadásul a futamidő végén még meg is kell vásárolni a már többszörösen kifizetett ingatlanokat.
Mindebből a hallgatók csak azt érzik, hogy jelentősen nőttek a kollégiumi térítési díjak. Egy új kollégiumban a havi ágydíj akár a 30 ezer forintot is megközelítheti, de a gyengébb minősítésű kollégiumokban is akár a duplájára emelkedhettek a térítési díjak - írta a politikus.
Kifejtette: az új és leendő diákhotelekben ugyanis egy ágy díja 40-50 ezer forint is lehet havonta, a különbözetet pedig a többi diák lakhatási támogatásából fizetik ki. Vagyis a leginkább rászoruló, semmilyen kollégiumi ellátáshoz nem jutó diákok pénzéből támogatják a legszerencsésebb, és a havi több tízezer forintos díjat is megfizetni képes hallgatókat.

Hozzátette: a polgári kormány időszakában - más beruházások mellett - mintegy 5000 kollégiumi férőhely épült fel, illetve újult meg költségvetési forrásokból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 9. 09:57