26 °C Budapest

128 milliárdot keresett tavaly - jó éve volt

Pénzcentrum
2006. január 31. 08:11

Csaknem háromszázezer ellenőrzést zárt le az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 2005-ben - jelentette be Szikora János, az adóhivatal elnöke. A jogerősen megállapított adókülönbözet nettó értéke hozzávetőlegesen 186 milliárd forint volt - ami huszonhat százalékkal több, mint az előző évben -, míg a szankciók összege harminchárom százalékkal, így 128 milliárd forintra emelkedett.

Az egészségügyi reform megalapozása és a feketemunka visszaszorítására szolgáló egyéni járulékszámla bevezetése az egyik legjelentősebb feladata idén az adóhivatalnak: minden foglalkoztató minden foglalkoztatottjáról havonta köteles bevallást adni, feltüntetve a jövedelemmel és annak közterheivel kapcsolatos adatokat. Egy mintegy ötvenezres adózói kör esetében először 2006. május 12-ei határidővel kell beadniuk bevallásukat. Ugyanakkor a jelentősebb kör esetében - ami magában fogalja a Magyarországon működő összes foglalkoztatót, mintegy 1 millió vállalkozást - 2007-től vezetik be.
A jövőben több munkával számolnak az adóhivatali adómegállapítás (adam) kapcsán is: az adózók tavaly már választhatták a munkáltatói adómegállapítás helyett az adamot. Tavaly mintegy tízezer ilyen nyilatkozat érkezett az adóhivatalhoz, viszont nagyobb növekedésre csak jövőre számítanak, amikor is megszűnik a munkáltatói adómegállapítás lehetősége.
Azokat a területeket ellenőrzi idén fokozottabban az adóhatóság, ahol a vállalkozások hajlamosak az adózási szabályok megkerülésére - mondta Hajdú Miklósné főosztályvezető. Egyebek között kiemelt figyelemre számíthatnak az újonnan alakuló vállalkozások, a székhelyváltoztatók, az áfaminimalizálók, a nem valós költség- és jövedelemátcsoportosítást végrehajtó átszámlázók és a tartósan veszteséges cégek. Az APEH az idén sem feledkezik meg az építőipari vállalkozásokról és a számítástechnikai eszközöket forgalmazókról sem.  
Szikora János elmondta: a kiemelt adónemekben, amelyek az összadóbevétel kilencven százalékát adják, tavaly 7,2 százalékkal többet fizettek be az adózók, míg a visszautalások összege tizenegy százalékkal emelkedett. Az APEH által kezelt bevétel tavaly 6631,9 milliárd forint volt, ami az államháztartás adójellegű bevételeinek 81 százaléka.
Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá 2005-ben mintegy kilencvenhétezren tartoztak. December végével mindössze százegy adózó jelentkezett ki e körből, ugyanakkor további tíz és fél ezren választották 2006-ra az eva szerinti adózást.
Egyre jobban tért hódít az elektronikus adózás: 2005-ben az 5,2 millió adózóból, a csaknem tízmillió adóbevallásból 523 ezret interneten keresztül juttattak el a hivatalba, ezen belül a kormányzati ügyfélkapun keresztüli beadást több mint hatvanhatezren választották.

Az ellenőrzések száma 2003 óta folyamatosan csökken. Ez részben az adóhivatal alkalmazottainak számának, valamint a megváltozott ellenőrzési koncepciónak köszönhető: kevesebb, de hatékonyabb ellenőrzésre törekszik a hivatal, aminek érdekében az elmúlt években új módszereket vezetett be (teamek, rapid csoportok, a vám- és pénzügyőrökkel közös ellenőrzések). Így a feltárt adókülönbözet folyamatosan nő; tavaly 26 százalékkal, 185,8 milliárd forintra. Az ellenőrzések hatékonyságát az is jelzi, hogy az egy ellenőrzésre jutó megállapítás összege 587,4 ezerről 709,3 ezer forintra emelkedett. A működő adózók hátraléka a 2004. évi 351,8 milliárdról 342,8 milliárd forintra csökkent.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm