20 °C Budapest

128 milliárdot keresett tavaly - jó éve volt

Pénzcentrum
2006. január 31. 08:11

Csaknem háromszázezer ellenőrzést zárt le az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 2005-ben - jelentette be Szikora János, az adóhivatal elnöke. A jogerősen megállapított adókülönbözet nettó értéke hozzávetőlegesen 186 milliárd forint volt - ami huszonhat százalékkal több, mint az előző évben -, míg a szankciók összege harminchárom százalékkal, így 128 milliárd forintra emelkedett.

Az egészségügyi reform megalapozása és a feketemunka visszaszorítására szolgáló egyéni járulékszámla bevezetése az egyik legjelentősebb feladata idén az adóhivatalnak: minden foglalkoztató minden foglalkoztatottjáról havonta köteles bevallást adni, feltüntetve a jövedelemmel és annak közterheivel kapcsolatos adatokat. Egy mintegy ötvenezres adózói kör esetében először 2006. május 12-ei határidővel kell beadniuk bevallásukat. Ugyanakkor a jelentősebb kör esetében - ami magában fogalja a Magyarországon működő összes foglalkoztatót, mintegy 1 millió vállalkozást - 2007-től vezetik be.
A jövőben több munkával számolnak az adóhivatali adómegállapítás (adam) kapcsán is: az adózók tavaly már választhatták a munkáltatói adómegállapítás helyett az adamot. Tavaly mintegy tízezer ilyen nyilatkozat érkezett az adóhivatalhoz, viszont nagyobb növekedésre csak jövőre számítanak, amikor is megszűnik a munkáltatói adómegállapítás lehetősége.
Azokat a területeket ellenőrzi idén fokozottabban az adóhatóság, ahol a vállalkozások hajlamosak az adózási szabályok megkerülésére - mondta Hajdú Miklósné főosztályvezető. Egyebek között kiemelt figyelemre számíthatnak az újonnan alakuló vállalkozások, a székhelyváltoztatók, az áfaminimalizálók, a nem valós költség- és jövedelemátcsoportosítást végrehajtó átszámlázók és a tartósan veszteséges cégek. Az APEH az idén sem feledkezik meg az építőipari vállalkozásokról és a számítástechnikai eszközöket forgalmazókról sem.  
Szikora János elmondta: a kiemelt adónemekben, amelyek az összadóbevétel kilencven százalékát adják, tavaly 7,2 százalékkal többet fizettek be az adózók, míg a visszautalások összege tizenegy százalékkal emelkedett. Az APEH által kezelt bevétel tavaly 6631,9 milliárd forint volt, ami az államháztartás adójellegű bevételeinek 81 százaléka.
Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá 2005-ben mintegy kilencvenhétezren tartoztak. December végével mindössze százegy adózó jelentkezett ki e körből, ugyanakkor további tíz és fél ezren választották 2006-ra az eva szerinti adózást.
Egyre jobban tért hódít az elektronikus adózás: 2005-ben az 5,2 millió adózóból, a csaknem tízmillió adóbevallásból 523 ezret interneten keresztül juttattak el a hivatalba, ezen belül a kormányzati ügyfélkapun keresztüli beadást több mint hatvanhatezren választották.

Az ellenőrzések száma 2003 óta folyamatosan csökken. Ez részben az adóhivatal alkalmazottainak számának, valamint a megváltozott ellenőrzési koncepciónak köszönhető: kevesebb, de hatékonyabb ellenőrzésre törekszik a hivatal, aminek érdekében az elmúlt években új módszereket vezetett be (teamek, rapid csoportok, a vám- és pénzügyőrökkel közös ellenőrzések). Így a feltárt adókülönbözet folyamatosan nő; tavaly 26 százalékkal, 185,8 milliárd forintra. Az ellenőrzések hatékonyságát az is jelzi, hogy az egy ellenőrzésre jutó megállapítás összege 587,4 ezerről 709,3 ezer forintra emelkedett. A működő adózók hátraléka a 2004. évi 351,8 milliárdról 342,8 milliárd forintra csökkent.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?