25 °C Budapest

Uzsorakamat - Magyarországon mindent lehet?

Pénzcentrum
2006. január 30. 08:35

A Frankfurter Allgemeine Zeitung összeállítása szerint az Európai Unió tagállamaiban továbbra is rendkívül eltérőek a bankszektorbeli fogyasztók jogai, a szabályozás harmonizálása így egyelőre nem nagyon sikerült...

A cél természetesen az lenne, hogy legalább az alapvető előírások váljanak egységessé a tagállamokban, az eltérések ugyanis megneheztítik a határon átnyúló pénzügyi szolgáltatások nyújtását és az egészséges verseny kialakulását – írja a Világgazdaság.

Az eltérésekre példaként hozható, hogy Belgiumban 7, Olaszországban 10, Németországban pedig 14 napja van a fogyasztási hiteltszerződést aláíró ügyfélnek, hogy visszalépjen, hazánkban ez legfeljebb 3 munkanap.

A magyar jog nem ismer uzsorakamat kategóriát, Franciaországban ez 30, Németországban pedig 100%-ban a piaci átlag feletti kamat minősül uzsorának, míg Nagy-Britanniában bíróság dönt erről.

Míg Nagy-Britanniában komoly plusz díjat kell fizetni az előtörlesztésért, addig Franciaországban tilos ilyet kiszabni, Spanyolországban pedig nem haladhatja meg ez a díj a fennmaradt tartozás 3%-át. Hazánkban 3 és 5.5% között mozoghat ez az arány.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?