Uzsorakamat - Magyarországon mindent lehet?

Pénzcentrum
2006. január 30. 08:35

A Frankfurter Allgemeine Zeitung összeállítása szerint az Európai Unió tagállamaiban továbbra is rendkívül eltérőek a bankszektorbeli fogyasztók jogai, a szabályozás harmonizálása így egyelőre nem nagyon sikerült...

A cél természetesen az lenne, hogy legalább az alapvető előírások váljanak egységessé a tagállamokban, az eltérések ugyanis megneheztítik a határon átnyúló pénzügyi szolgáltatások nyújtását és az egészséges verseny kialakulását – írja a Világgazdaság.

Az eltérésekre példaként hozható, hogy Belgiumban 7, Olaszországban 10, Németországban pedig 14 napja van a fogyasztási hiteltszerződést aláíró ügyfélnek, hogy visszalépjen, hazánkban ez legfeljebb 3 munkanap.

A magyar jog nem ismer uzsorakamat kategóriát, Franciaországban ez 30, Németországban pedig 100%-ban a piaci átlag feletti kamat minősül uzsorának, míg Nagy-Britanniában bíróság dönt erről.

Míg Nagy-Britanniában komoly plusz díjat kell fizetni az előtörlesztésért, addig Franciaországban tilos ilyet kiszabni, Spanyolországban pedig nem haladhatja meg ez a díj a fennmaradt tartozás 3%-át. Hazánkban 3 és 5.5% között mozoghat ez az arány.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?