Orbán és a luxusautók esete

Pénzcentrum
2006. január 30. 14:00

Rogán Antal, az ellenzéki párt kampányfőnöke szerint a Gyurcsány-kormány állami vezetőinek költségei - köztük autóik fenntartása - duplájába kerülnek az Orbán-kormány alattinak. - írja a Magyar Hírlap. De valójában ki, mennyi autót "fogyasztott" az elmúlt tizenöt évben ?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
Rogán Antal, az ellenzéki párt kampányfőnöke szerint a Gyurcsány-kormány állami vezetőinek költségei – köztük autóik fenntartása – duplájába kerülnek az Orbán-kormány alattinak. – írja a Magyar Hírlap. De valójában ki, mennyi autót „fogyasztott” az elmúlt tizenöt évben ?
A Miniszterelnöki Hivatal  készíttette el azt az összegzést, amely a rendszerváltás utáni kormányfők gépkocsihasználatát követi végig ciklusonként.

Az első ránézésre kiderül, hogy a luxust nem vetette meg egyik oldal sem. A táblázat szerint az elmúlt tizenöt évben Orbán Viktor "fogyasztotta" a legtöbb és a legváltozatosabb kategóriájú gépkocsit, ő volt ugyanis az első, akinek a szolgálati autón kívül személyes használatra is fenntartottak "kincstári" járműveket – neki viszont rögtön hármat is.
Orbán Viktornak magánhasználatra egy Mercedes limuzin, egy Chrysler buszlimuzin és egy Toyota Rav 4-es terepjáró is a rendelkezésére állt.
 

Gyurcsány Ferenc 2004-es megválasztása után még miniszterelnöki autóra sem tartott igényt, beérte volna sportminiszteri gépkocsijával is. A biztonsági szempontok miatt ezt azonban nem tehette, s tavaly nyárig egy bérelt autóval járt – az őrezred 2005-ös beszerzéséig ugyanis nem volt elégséges műszaki állapotú és a biztonsági előírásoknak is megfelelő jármű a flottában (gyorsan vettek is néhányat, úgy ötszáz millióért).

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?