Indul a munkabér-biztosítás

Pénzcentrum
2006. január 30. 08:16

Nagyobb biztonságot ígér a munkavállalók számára a kormány napokban elfogadott előterjesztése. Gyurcsány Ferenc közölte: a jegybanki alapkamat kétszeresét köteles kifizetni az a munkáltató, amelyik késve ad fizetést a dolgozóknak.

- írja a Kormányzati Hírportál
Ha a munkavállaló munkahelyét felszámolják, a biztosítás alapján az állam a Munka törvénykönyve szerint járó végkielégítést azonnal kifizeti a dolgozónak, és a munkáltató az államnak fog tartozni - közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy a kormány napokban döntött az előterjesztésről.
Mint mondta, a munkavállalók munkabér-biztosítási kötvényt kapnak. Az intézkedést azzal indokolta, hogy a munkavállalók helyzete lényegesen gyengébb egyéb követeléssel rendelkezőkkel, például a bankokkal, a szállítókkal szemben, és az állam sokkal erősebb, mint a munkavállaló vagy a bankok.
Gyurcsány Ferenc bejelentette azt is: kiszélesedik a munkaügyi ellenőrzés jogköre, hogy mindenki időben és teljes egészében megkaphassa a neki járó munkabért. Míg az ellenőrök ma csak azt vizsgálhatják, hogy a minimálbért kifizették-e, a jövőben már azt is ellenőrizhetik, hogy a szerződésben rögzített bért kifizették-e a munkavállalónak.
A miniszterelnök elmondta: lehetővé válik, hogy a munkabér kifizetésének elmaradása esetén, a munkavállalók - rövid úton - a vállalkozás felszámolását kezdeményezhessék. Mint mondta, a munkavállalók egyetértése nélkül késve fizetett munkabér után a munkáltató a jegybanki alapkamat kétszeresét kitevő kamatot fizet. Hozzátette: emellett késés esetén munkaügyi bírság is kiszabható, és köztartozásként beszedhető.
2007. január 1-jétől a munkavállaló ellenőrizni tudja, hogy a munkáltató befizette-e utána a tb-járulékot. Erre azután lesz lehetőség, hogy összekapcsolják az Egységes Munkaügyi Nyilvántartási Rendszert (EMMA) és az egyéni járulék-nyilvántartás rendszerét.
Gyurcsány Ferenc azt mondta: a Medgyessy Péter által a szakszervezetekkel 2002-ben aláírt, majd általa is megerősített megállapodásból egy dolog van, ami nem teljesült: a 38 órás munkahét bevezetése. Úgy vélte, a 38 órás munkahét bevezetése az egész magyar gazdaság versenyképességét rontaná.
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem