Indul a munkabér-biztosítás

Pénzcentrum
2006. január 30. 08:16

Nagyobb biztonságot ígér a munkavállalók számára a kormány napokban elfogadott előterjesztése. Gyurcsány Ferenc közölte: a jegybanki alapkamat kétszeresét köteles kifizetni az a munkáltató, amelyik késve ad fizetést a dolgozóknak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
- írja a Kormányzati Hírportál
Ha a munkavállaló munkahelyét felszámolják, a biztosítás alapján az állam a Munka törvénykönyve szerint járó végkielégítést azonnal kifizeti a dolgozónak, és a munkáltató az államnak fog tartozni - közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy a kormány napokban döntött az előterjesztésről.
Mint mondta, a munkavállalók munkabér-biztosítási kötvényt kapnak. Az intézkedést azzal indokolta, hogy a munkavállalók helyzete lényegesen gyengébb egyéb követeléssel rendelkezőkkel, például a bankokkal, a szállítókkal szemben, és az állam sokkal erősebb, mint a munkavállaló vagy a bankok.
Gyurcsány Ferenc bejelentette azt is: kiszélesedik a munkaügyi ellenőrzés jogköre, hogy mindenki időben és teljes egészében megkaphassa a neki járó munkabért. Míg az ellenőrök ma csak azt vizsgálhatják, hogy a minimálbért kifizették-e, a jövőben már azt is ellenőrizhetik, hogy a szerződésben rögzített bért kifizették-e a munkavállalónak.
A miniszterelnök elmondta: lehetővé válik, hogy a munkabér kifizetésének elmaradása esetén, a munkavállalók - rövid úton - a vállalkozás felszámolását kezdeményezhessék. Mint mondta, a munkavállalók egyetértése nélkül késve fizetett munkabér után a munkáltató a jegybanki alapkamat kétszeresét kitevő kamatot fizet. Hozzátette: emellett késés esetén munkaügyi bírság is kiszabható, és köztartozásként beszedhető.
2007. január 1-jétől a munkavállaló ellenőrizni tudja, hogy a munkáltató befizette-e utána a tb-járulékot. Erre azután lesz lehetőség, hogy összekapcsolják az Egységes Munkaügyi Nyilvántartási Rendszert (EMMA) és az egyéni járulék-nyilvántartás rendszerét.
Gyurcsány Ferenc azt mondta: a Medgyessy Péter által a szakszervezetekkel 2002-ben aláírt, majd általa is megerősített megállapodásból egy dolog van, ami nem teljesült: a 38 órás munkahét bevezetése. Úgy vélte, a 38 órás munkahét bevezetése az egész magyar gazdaság versenyképességét rontaná.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?