Hol képezik a tanárokat? - az OM sem tudja!

Pénzcentrum
2006. január 30. 12:01

Nem lehet tanári diplomát szerezni a felsőoktatási rendszer első szintjén, a hároméves alapképzésben. Aki tanár akar lenni, annak a szakterületének megfelelő alapszak után mesterszakon kell továbbtanulnia. Ezekről viszont még semmit nem lehet tudni.

A tanító- és óvóképzők rendszere nem változik. Aki ilyen főiskolára jelentkezik, az már a végzés után elhelyezkedhet. Tanárként viszont nem lehet munkát vállalni az alapképzés elvégzése után - mondta az InfoRádiónak az oktatási miniszter főtanácsadója.
Gönczi Éva elmondta: aki például történelemtanár akar lenni, annak történelem alapképzésre kell beadnia február 15-ig a felvételi lapját.
Az alaptárgyát ki kell egészítenie egy kisebb szakkal, majd mesterképzésre kell jelentkeznie, ahol megszerzi a tanári végzettséget, és kreditet szerez az alapszakjából és a kiegészítő szakjából is. Így két szakos tanárként vállalhat munkát.
A főtanácsadó elmondta azt is: még csak most készül az a miniszteri rendelet, amely meghatározza a mesterképzés követelményeit. Ezt pedig egyeztetni kell az akkreditációs bizottsággal is. Így még nem lehet tudni, hogy melyik intézmények felelnek majd meg az elvárásoknak.

Szólt arról is, hogy a mesterszakok kialakítása során, messzemenőkig figyelembe veszik a munkaerő-piaci igényeket. Hozzátette, ebből a szempontból fontosnak tartják, hogy a képzések tartalmának kidolgozásánál jelen legyenek azok, akik a felhasználói oldalt képviselik.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem