Hol képezik a tanárokat? - az OM sem tudja!

Pénzcentrum
2006. január 30. 12:01

Nem lehet tanári diplomát szerezni a felsőoktatási rendszer első szintjén, a hároméves alapképzésben. Aki tanár akar lenni, annak a szakterületének megfelelő alapszak után mesterszakon kell továbbtanulnia. Ezekről viszont még semmit nem lehet tudni.

A tanító- és óvóképzők rendszere nem változik. Aki ilyen főiskolára jelentkezik, az már a végzés után elhelyezkedhet. Tanárként viszont nem lehet munkát vállalni az alapképzés elvégzése után - mondta az InfoRádiónak az oktatási miniszter főtanácsadója.
Gönczi Éva elmondta: aki például történelemtanár akar lenni, annak történelem alapképzésre kell beadnia február 15-ig a felvételi lapját.
Az alaptárgyát ki kell egészítenie egy kisebb szakkal, majd mesterképzésre kell jelentkeznie, ahol megszerzi a tanári végzettséget, és kreditet szerez az alapszakjából és a kiegészítő szakjából is. Így két szakos tanárként vállalhat munkát.
A főtanácsadó elmondta azt is: még csak most készül az a miniszteri rendelet, amely meghatározza a mesterképzés követelményeit. Ezt pedig egyeztetni kell az akkreditációs bizottsággal is. Így még nem lehet tudni, hogy melyik intézmények felelnek majd meg az elvárásoknak.

Szólt arról is, hogy a mesterszakok kialakítása során, messzemenőkig figyelembe veszik a munkaerő-piaci igényeket. Hozzátette, ebből a szempontból fontosnak tartják, hogy a képzések tartalmának kidolgozásánál jelen legyenek azok, akik a felhasználói oldalt képviselik.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?