Olvassa a leveleid a munkaadód? - Valószínű...

Pénzcentrum
2006. január 24. 10:30

Az amerikai Proofpoint biztonsági szoftver fejlesztő cég tavaly májusi felmérése szerint a vállalatok több mint harmada alkalmazott embereket arra, hogy ellenőrízzék alkalmazottaik kimenő leveleinek tartalmát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az amerikai Proofpoint biztonsági szoftver fejlesztő cég tavaly májusi felmérése szerint a vállalatok több mint harmada alkalmazott embereket arra, hogy ellenőrízzék alkalmazottaik kimenő leveleinek tartalmát – írja a Napi.

Hazánkban az emberek többsége nem nagyon használja magánlevelezésre az irodai címet, hiszen sokan tudják, hogy a rendszergazda bármikor láthatja a levelezést. Magyarországon egyelőre nem voltak még ebből adódó bírósági esetek, holott nem egy vállalatnál bevett gyakorlat a levelezés átnézése.

A magyar jog erre a kérdésre nem ismer közvetlen és egyértelmű szabályozást, mivel az éremnek két oldala van: a munkáltató által biztosított számítógép, internetkapcsolat és postafiók a vállalat tulajdonát képezi, így a munkaadó szerződésben kikötheti, hogy ezeket csak üzleti célokra lehet használni. Jogászok szerint azt is érdemes kikötni, hogy a munkáltató a fentiekből adódóan olvashatja a leveleket.

Másrészről viszont az alkotmány szerint mindenkit megillet a személyes adatok védelméhez való jog. Egy adatvédelmi biztosi ajánlás szerint, ha az e-mail címet a munkavállaló személyes használatra kapta (tartalmazza a nevét, vagy annak egy részét), akkor a levelezést adatvédelmi szempontból ugyanúgy kell megítélni, mint a hagyományos személyes levelezést, vagy telefonálást.  

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?