7 °C Budapest

Vigyázz, rengeteg a hamis pénz! - Melyik a sztárbankó?

Pénzcentrum
2006. január 17. 14:48

Évről évre rengeteg hamis pénzt foglalnak le a hatóságok világszerte, érdemes egy pillantást vetni arra, miként alakul a tendencia és melyik a legveszélyesebb bankjegy. A körülnézésben az MNB anyaga lesz segítségünkre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

 

2005 második félévében összesen 286 000 db hamis eurobankjegyet vontak ki a forgalomból. A hamisított bankjegyek címletenkénti bontása a következő:


A hamisítók körében egészen idáig az 50 eurós számított a legkedveltebb címletnek. Ebben a félévben azonban jelentősen megemelkedett a hamis 20 eurós bankjegyek aránya, míg az 50 és a 100 eurós hamis címleteké ezzel párhuzamosan csökkent. 2005 második felében így a hamis 20 eurós és az 50 eurós bankjegyek együttesen az összes forgalomban lévő hamis bankjegy 84%-át tették ki.

 

Kiemelendő, hogy a hamisított bankjegyek száma az elmúlt több mint két évben stabil szinten maradt, amint azt a következő féléves számadatok is mutatják:


Fontos, hogy a fenti adatok a forgalomban lévő valódi bankjegyek számának (2005 végén 10,4 milliárd) fokozatos növekedése fényében értelmezendők.

 

A hamis bankjegyek teljes területi megoszlása nem változott számottevően: a korábbi féléves időszakokhoz hasonlóan a hamis bankjegyek 97%-át az euroövezeten belül találták; további 1%-ra az euroövezeten kívüli EU-tagállamok területén bukkantak; a fennmaradó 2% pedig „külföldről”, elsősorban az Európai Unióval szomszédos országokból került ki.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?