3 °C Budapest

Vigyázz, rengeteg a hamis pénz! - Melyik a sztárbankó?

Pénzcentrum
2006. január 17. 14:48

Évről évre rengeteg hamis pénzt foglalnak le a hatóságok világszerte, érdemes egy pillantást vetni arra, miként alakul a tendencia és melyik a legveszélyesebb bankjegy. A körülnézésben az MNB anyaga lesz segítségünkre.

 

2005 második félévében összesen 286 000 db hamis eurobankjegyet vontak ki a forgalomból. A hamisított bankjegyek címletenkénti bontása a következő:


A hamisítók körében egészen idáig az 50 eurós számított a legkedveltebb címletnek. Ebben a félévben azonban jelentősen megemelkedett a hamis 20 eurós bankjegyek aránya, míg az 50 és a 100 eurós hamis címleteké ezzel párhuzamosan csökkent. 2005 második felében így a hamis 20 eurós és az 50 eurós bankjegyek együttesen az összes forgalomban lévő hamis bankjegy 84%-át tették ki.

 

Kiemelendő, hogy a hamisított bankjegyek száma az elmúlt több mint két évben stabil szinten maradt, amint azt a következő féléves számadatok is mutatják:


Fontos, hogy a fenti adatok a forgalomban lévő valódi bankjegyek számának (2005 végén 10,4 milliárd) fokozatos növekedése fényében értelmezendők.

 

A hamis bankjegyek teljes területi megoszlása nem változott számottevően: a korábbi féléves időszakokhoz hasonlóan a hamis bankjegyek 97%-át az euroövezeten belül találták; további 1%-ra az euroövezeten kívüli EU-tagállamok területén bukkantak; a fennmaradó 2% pedig „külföldről”, elsősorban az Európai Unióval szomszédos országokból került ki.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?