16 °C Budapest

Ne vessz el a kábelrengetegben ! - Segítünk választani

Pénzcentrum
2006. január 16. 12:01

Hol vannak már azok a "régi szép idők" mikor hétfő esténként csak a fekete képernyőt bámulhattuk. Vagy mikor a műsorszünetet megunva, elindult a magyar nyugatra (leginkább a sógorokhoz) parabola antennáért meg videóért, kitágítva ezáltal a "művelődés határait". Mire azonban mindenki nézhette a német nyelvű csatornákat és a kalózkazettán terjedő "akcióninjás" filmeket, megjelentek az első kábeltévét szolgáltató társaságok. Azóta már ők is a fejlődés útjára léptek és a korábbi analóg technikát kezdi felváltani a digitális műsorszolgáltatás. De mennyibe is kerül nekünk ez a fejlődés és a rengeteg programcsomag ? Megnéztük!

Hol vannak már azok a „régi szép idők” mikor hétfő esténként csak a fekete képernyőt bámulhattuk. Vagy mikor a műsorszünetet megunva, elindult a magyar nyugatra (leginkább a sógorokhoz) parabola antennáért meg videóért, kitágítva ezáltal a „művelődés határait”. Mire azonban mindenki nézhette a német nyelvű csatornákat és a kalózkazettán terjedő „akcióninjás” filmeket, megjelentek az első kábeltévét szolgáltató társaságok. Azóta már ők is a fejlődés útjára léptek és a korábbi analóg technikát kezdi felváltani a digitális műsorszolgáltatás. De mennyibe is kerül nekünk ez a fejlődés és a rengeteg programcsomag ? Megnéztük!
A következőkben a UPC, a T-Kábel és az Antenna Digital csomagjait hasonlítjuk össze. Azonban mielőtt belevágnánk a fizetendő díjak elemzésébe nem árt ha néhány dologgal tisztában vagyunk:
  • Egy kábelszolgáltató programcsomagot csak úgy módosíthat, ha előzetesen megkérdezi erről az előfizetőket.
  • A díjmegállapítás során a szolgáltatónak vagy lehetővé kell tennie az áraira vonatkozó számításai megismerését; vagy pedig azt, hogy a megrendelő felszólalhasson a díj módosítása ellen.
  • Ha az előfizető kifogást emel a díjak módosítása ellen, a szolgáltató csak akkor emelheti az árait, ha a kifogást a bíróság előtt megtámadja és győz a perben

A UPC az ország számos településén nyújt kábeltelevíziós szolgáltatást. A szolgáltatások havidíját a UPC igyekszik minél inkább egységesíteni, ennek ellenére előfordulhat, hogy a díjak egyes hálózatokon különbözőek (a táblázatban a budapesti árak láthatóak), hiszen ennek mértékét több tényező is befolyásolhatja, így pl. a csatornakínálat összetétele, vagy akár kábelhálózat műszaki fejlettsége.
A UPC-nél a belépési díjon felül felszámítanak bekapcsolási díjat is. Az alap csomag esetében az 1900 Ft-os bekapcsolási díjat elengedik ha online rendeljük meg a szolgáltatást. A családi csomag esetében szintén online rendeléskor 1900 forintot jóváírnak az ügyfél számláján, ezenkívül azzal is vonzóvá teszik ezt a csomagot, hogy az összes tematikus csatorna ebben található (sport, szex, hír). A minimum csomagban – csakúgy mint az összes többi szolgáltatónál – alig van néhány csatorna, és természetesen azok sem a legnézettebbek közé tatoznak. A HBO csatornát is választóknak 2880 Ft-ot kell fizetniük a szűrőért.
A szolgáltatás igénybevételének lehetővé tétele érdekében, amennyiben a csatlakozás az igénylőnél nincs kiépítve, az előfizető belépési díjat köteles fizetni. A díj fejében a szolgáltató egy hozzáférési pontot (előfizetői interfész) épít ki, több hozzáférési pont igény esetén az előfizető plusz vételi hely kiépítési díj megfizetésére köteles. A belépési díj 18.200 Ft. A UPC országos lefedettsége megoldott. Ahol nem tudják a kábeles technológiát kiépíteni ott a UPC Direkt megoldást alkalmazva tudják biztosítani a tévénézés örömét.
A T-Kábel előfizetői kicsit borsosabb belépési díjra, de UPC-nél alacsonyabb havi díjakra számíthatnak. Természetesen itt is találkozhatunk különböző kedvezményekkel, amennyiben online rendeljük meg a szolgáltatást, vagy csoportos beszedési megbízást adunk havi díjunk rendezésére. A T-Kábel országos lefedettsége is jónak mondható.
Budapesten és 30 kilométeres körzetében élők, és az Antenna Digital-ra előfizetők, a korábbi 23 műsort tartalmazó csomagok helyett most már akár 100 programot is nézhetnek. Négy fő- (Induló, Alap, Családi, Extra) és több tematikus (gyerek, film, kultúra, aktív, ismeretterjesztő, zene) csomagot kínál a társaság. Az egyik legnagyobb újdonságnak számít, hogy az HBO-csatornák mellett más műsorok is megrendelhetők egyenként.
A digitális műsorelosztás a nyugat-európai államokban már mindennapos a nézők számára. Az új technológia nem csupán jobb kép- és hangminőséget biztosít az analógnál, hanem jóval több csatorna továbbítását és Magyarországon jobbára még ismeretlen szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé. Ilyen például az EPG, vagyis az elektronikus programkalauz, vagy a műsorok hozzáférhetőségét szabályozó szülői zár, ezt már az Antenna Hungária is biztosítja ügyfeleinek. A belépési díj mértéke a hűségszerződés időtartamától függően változik. A havidíj mellé „társul” még 400 Ft havonta ami a beltéri egység bérleti díja. Egyszeri költségként felmerül még az antenna ára ami 10 és 50 ezer forint között mozoghat.
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem