2 °C Budapest

Ne vessz el a kábelrengetegben ! - Segítünk választani

Pénzcentrum
2006. január 16. 12:01

Hol vannak már azok a "régi szép idők" mikor hétfő esténként csak a fekete képernyőt bámulhattuk. Vagy mikor a műsorszünetet megunva, elindult a magyar nyugatra (leginkább a sógorokhoz) parabola antennáért meg videóért, kitágítva ezáltal a "művelődés határait". Mire azonban mindenki nézhette a német nyelvű csatornákat és a kalózkazettán terjedő "akcióninjás" filmeket, megjelentek az első kábeltévét szolgáltató társaságok. Azóta már ők is a fejlődés útjára léptek és a korábbi analóg technikát kezdi felváltani a digitális műsorszolgáltatás. De mennyibe is kerül nekünk ez a fejlődés és a rengeteg programcsomag ? Megnéztük!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Hol vannak már azok a „régi szép idők” mikor hétfő esténként csak a fekete képernyőt bámulhattuk. Vagy mikor a műsorszünetet megunva, elindult a magyar nyugatra (leginkább a sógorokhoz) parabola antennáért meg videóért, kitágítva ezáltal a „művelődés határait”. Mire azonban mindenki nézhette a német nyelvű csatornákat és a kalózkazettán terjedő „akcióninjás” filmeket, megjelentek az első kábeltévét szolgáltató társaságok. Azóta már ők is a fejlődés útjára léptek és a korábbi analóg technikát kezdi felváltani a digitális műsorszolgáltatás. De mennyibe is kerül nekünk ez a fejlődés és a rengeteg programcsomag ? Megnéztük!
A következőkben a UPC, a T-Kábel és az Antenna Digital csomagjait hasonlítjuk össze. Azonban mielőtt belevágnánk a fizetendő díjak elemzésébe nem árt ha néhány dologgal tisztában vagyunk:
  • Egy kábelszolgáltató programcsomagot csak úgy módosíthat, ha előzetesen megkérdezi erről az előfizetőket.
  • A díjmegállapítás során a szolgáltatónak vagy lehetővé kell tennie az áraira vonatkozó számításai megismerését; vagy pedig azt, hogy a megrendelő felszólalhasson a díj módosítása ellen.
  • Ha az előfizető kifogást emel a díjak módosítása ellen, a szolgáltató csak akkor emelheti az árait, ha a kifogást a bíróság előtt megtámadja és győz a perben

A UPC az ország számos településén nyújt kábeltelevíziós szolgáltatást. A szolgáltatások havidíját a UPC igyekszik minél inkább egységesíteni, ennek ellenére előfordulhat, hogy a díjak egyes hálózatokon különbözőek (a táblázatban a budapesti árak láthatóak), hiszen ennek mértékét több tényező is befolyásolhatja, így pl. a csatornakínálat összetétele, vagy akár kábelhálózat műszaki fejlettsége.
A UPC-nél a belépési díjon felül felszámítanak bekapcsolási díjat is. Az alap csomag esetében az 1900 Ft-os bekapcsolási díjat elengedik ha online rendeljük meg a szolgáltatást. A családi csomag esetében szintén online rendeléskor 1900 forintot jóváírnak az ügyfél számláján, ezenkívül azzal is vonzóvá teszik ezt a csomagot, hogy az összes tematikus csatorna ebben található (sport, szex, hír). A minimum csomagban – csakúgy mint az összes többi szolgáltatónál – alig van néhány csatorna, és természetesen azok sem a legnézettebbek közé tatoznak. A HBO csatornát is választóknak 2880 Ft-ot kell fizetniük a szűrőért.
A szolgáltatás igénybevételének lehetővé tétele érdekében, amennyiben a csatlakozás az igénylőnél nincs kiépítve, az előfizető belépési díjat köteles fizetni. A díj fejében a szolgáltató egy hozzáférési pontot (előfizetői interfész) épít ki, több hozzáférési pont igény esetén az előfizető plusz vételi hely kiépítési díj megfizetésére köteles. A belépési díj 18.200 Ft. A UPC országos lefedettsége megoldott. Ahol nem tudják a kábeles technológiát kiépíteni ott a UPC Direkt megoldást alkalmazva tudják biztosítani a tévénézés örömét.
A T-Kábel előfizetői kicsit borsosabb belépési díjra, de UPC-nél alacsonyabb havi díjakra számíthatnak. Természetesen itt is találkozhatunk különböző kedvezményekkel, amennyiben online rendeljük meg a szolgáltatást, vagy csoportos beszedési megbízást adunk havi díjunk rendezésére. A T-Kábel országos lefedettsége is jónak mondható.
Budapesten és 30 kilométeres körzetében élők, és az Antenna Digital-ra előfizetők, a korábbi 23 műsort tartalmazó csomagok helyett most már akár 100 programot is nézhetnek. Négy fő- (Induló, Alap, Családi, Extra) és több tematikus (gyerek, film, kultúra, aktív, ismeretterjesztő, zene) csomagot kínál a társaság. Az egyik legnagyobb újdonságnak számít, hogy az HBO-csatornák mellett más műsorok is megrendelhetők egyenként.
A digitális műsorelosztás a nyugat-európai államokban már mindennapos a nézők számára. Az új technológia nem csupán jobb kép- és hangminőséget biztosít az analógnál, hanem jóval több csatorna továbbítását és Magyarországon jobbára még ismeretlen szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé. Ilyen például az EPG, vagyis az elektronikus programkalauz, vagy a műsorok hozzáférhetőségét szabályozó szülői zár, ezt már az Antenna Hungária is biztosítja ügyfeleinek. A belépési díj mértéke a hűségszerződés időtartamától függően változik. A havidíj mellé „társul” még 400 Ft havonta ami a beltéri egység bérleti díja. Egyszeri költségként felmerül még az antenna ára ami 10 és 50 ezer forint között mozoghat.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18