7 °C Budapest

Küszöbön a nemzeti alkoholpolitika! - Kiszáradás fenyeget?

Pénzcentrum
2006. január 16. 10:36

Újra elővette a kormány a nemzeti alkoholpolitika kidolgozását, a javaslat elkészítésén túl azonban nem várhatunk konkrét intézkedéseket a választások előtt - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Újra elővette a kormány a nemzeti alkoholpolitika kidolgozását, a javaslat elkészítésén túl azonban nem várhatunk konkrét intézkedéseket a választások előtt – írja a Magyar Hírlap.

 

Két év után ismét előkerült egy nemzeti alkoholpolitika kidolgozása, melynek koncepcióját a napokban tette le Kökény Mihály asztalára az Országos Addiktológiai Intézet. Az intézetnek nem kellett ezen sokat dolgoznia, mivel már 2004-ben elkészítette a szükséges háttéranyagot.

 

Az addiktológiai intézet vezetőjének becslése szerint évente 1 mrd forintra lenne szükség a programhoz.

 

Egy nemzetközi felmérés szerint hazánk élen áll az alkoholfogyasztás okozta halálozások számában, az évente megivott egy főre jutó tisztaszesz (10.2 l) mennyiségével pedig a világon 10-edikek vagyunk.

 

A teljes tiltás természetesen nem jöhet szóba, azt azonban elképezelhetőnek tartják a javaslat kidolgozói, hogy korlátozzák az alkoholhoz való hozzáférést.

 

A javaslatok között szerepel többek között az árusítóhelyek számának csökkentése, az alkoholos italok reklámozásának szigorítása, illetve annak feltüntetése az üvegen, hogy milyen káros hatásai lehetnek az adott italnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18