7 °C Budapest

Elindultak az adócsomagok

Pénzcentrum
2006. január 13. 11:00

Az elmúlt évről szóló személyi jövedelemadó bevallások benyújtásának határideje nem változott az előző évhez képest, az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésére kötelezett adózóknak február 15-ig, a többi magánszemélynek május 22-ig kell benyújtaniuk azt - közölte Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese. A visszaigényelhető adót, járulékot a bevallások benyújtásától számított 30 napon belül térítik vissza.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Az szja-bevallás alapján még befizetendő adót a bevallások benyújtásának határidejéig kell megfizetniük az adózóknak. Az APEH-től a visszaigényelhető adót, járulékot az idén is a bevallások benyújtásától számított 30 napon belül, legkorábban március 1-jétől kaphatják vissza az adózók. Fontos azonban tudni, ha a bevallás hibás, a visszautalásnál a 30 napos határidő a hiba kijavításának napjától kezdődik.
Vámosi-Nagy Szabolcs közölte: az adóhatóság már megkezdte az adóbevalláshoz szükséges egységcsomagok kiküldését az adózó magánszemélyeknek, természetesen az egységcsomagokat ingyenesen küldi ki az APEH, és azok kapják, akik az előző évben egyénileg töltötték ki a bevallásukat, és nem egyéni vállalkozók.
Az elnökhelyettes elmondta: az internetről is letölthető a nyomtatvány és a hozzátartozó program segítségével is kitölthető. Az adózóknak arra is lehetőségük lesz, hogy a tavalyi évről szóló adóbevallást elektronikus úton juttassák el az adóhatósághoz, aki a bevallásnak ezt a módját választja, az okmányirodában kell hitelesíttetnie az aláírását.
Jövedelemhatár a kedvezményeknél
Az elnökhelyettes szerint a tavalyi évvel kapcsolatban a legjelentősebb változások az adókedvezmények érvényesítésével összefüggésben jelentkeznek, ugyanis 2005-ben újabb adókedvezmények kerültek át abba a körbe, amelyeket csak akkor vehetnek igénybe a magánszemélyek, ha éves jövedelmük egy bizonyos nagyságot nem ér el.
A tavaly módosított rendelkezés értelmében a 6 millió forintot meg nem haladó összes, bevallásra kötelezett jövedelem mellett a felsőoktatási tandíjhoz, a felnőttképzési díjhoz, a számítógép, számítástechnikai eszköz beszerzéséhez, a szellemi tevékenységhez, mezőgazdasági őstermelői tevékenységhez, élet- és nyugdíjbiztosítási díjhoz, valamint közcélú adományokhoz fűződő adókedvezmények együttes összege maximum 100 ezer forint lehet.
Ha az adózó állampolgár jövedelme 6 millió forint fölött van, de 6,5 millió forintot nem éri el, akkor a 100 ezer forintból levonva a 6 millió forint feletti rész 20 százalékát kapjuk meg az érvényesíthető adókedvezmény felső határát. Egyértelmű azonban, hogy 6,5 millió forint feletti jövedelemnél nem lehet igénybe venni semmilyen adókedvezményt a felsorolt jogcímeken.
A családi kedvezmények érvényesítése is jövedelemhatárhoz kötött, ennek nagysága 8 millió forint, ha a 8 millió forintot meghaladja a jövedelem, akkor a magánszemélynek a családi kedvezményt csökkentenie kell a 8 millió forint feletti jövedelem 20 százalékával.
Az APEH által megállapított adó
A tájékoztatón kiderült: a magánszemélyeknek továbbra is lehetőségük van arra, hogy adóhatóság állapítsa meg az elmúlt évről szóló adófizetési kötelezettségüket. Az állampolgárok közül azok lesznek jogosultak adóhatósági adómegállapítást kérni, akik tavaly kizárólag munkáltatójuktól vagy más kifizető intézménytől szereztek adóköteles bevételt, és jövedelmük meghatározásakor nem alkalmaztak tételes költségelszámolást.
Nagy József, az APEH főosztályvezetője elmondta, egyre népszerűbb az, hogy az internetről töltik le az szja-nyomtatványokat: míg 2003-ban 600 ezer, 2004-ben 900 ezer, addig tavaly már 1,2 millió adózó töltötte le az internetről a szükséges dokumentumokat. Ezzel együtt az elmúlt évben 9 ezren választották az adóhatósági adómegállapítást - tette hozzá Vámosi-Nagy Szabolcs.  (forrás: Kormányzati Hírportál)
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?