3 °C Budapest

A lengyeleket szereti az Electrolux

Pénzcentrum
2006. január 13. 14:30

Az Electrolux, a világ legnagyobb konyhai, fürdőszobai, tisztító eszközöket gyártó vállalata új mosogatógépgyárat avatott ma a lengyelországi Zarówban. Az új gyárban a tervek szerint idén 160,000 terméket gyártanak majd, és 145 főt foglalkoztatnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

 

Az Alsó-Szilézia Wroc³aw régiójában található Zarów gyár a vállalat második beruházása Lengyelországban. Az Electrolux 1996 óta gyárt felültöltős mosógépeket, 2002 óta pedig szárítógépeket a lengyelországi Siewerz-ben.

 

Három év elteltével, amikor a zarowi gyár teljes kapacitással működik majd, összesen 350 embert foglalkoztat és évente 400,000 mosogatógép gyártására lesz képes. Előreláthatólag az alapanyagok és komponensek negyven százalékát lengyel beszállítók biztosítják majd.

 

A mosogatógépgyárban előállított készülékeket Franciaországba, Spanyolországba, Törökországba, Olaszországba és Nagy-Britanniába exportálják. Ugyanakkor a termékek jelentős részét a lengyel piacon szeretnék értékesíteni, ahol az Electrolux növekvő keresletre számít, eddig ugyanis csupán a háztartások 5 százaléka rendelkezik mosogatógéppel Lengyelországban, míg Nyugat-Európában ez az arány 42 százalék.

 

A helyszínválasztást, miszerint ¯arówban épüljön meg a gyár olyan tényezők, befolyásolták, mint a megfelelő infrastruktúra, a rendelkezésre álló út és vasút hálózat, valamint a Wa³brzyska Gazdasági Zóna és a ¿arówi hatóságok közreműködése.

 

Az Electrolux 2005. márciusában kezdte meg a 22,500 négyzetméter alapterületű gyár építését, miután 2004. októberében megvásárolta a 26 hektáros ingatlant.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?